Trainingsmissie Irak weer hervat

De Nederlandse trainingsmissie in Irak, inclusief die in de Koerdistan Autonome Regio, is vandaag weer hervat. Dat maakte de internationale coalitie vanochtend bekend.

Militair met wapen.
Nederland neemt sinds 2015 deel aan de internationale coalitie die in Irak strijdt tegen terreurorganisatie ISIS (archieffoto).

Sinds vorige week zondag werd besloten om alle trainingen uit voorzorg op te schorten vanwege een verhoogd dreigingsniveau. Dat beeld is inmiddels bijgesteld en de coalitie besloot daarom dat de trainingen weer opgestart kunnen worden.

De Nederlandse special operations forces-trainers in de Iraakse hoofdstad Bagdad hadden de lessen al eerder onder voorwaarden hervat.

Strijd tegen ISIS

In Bagdad leidt een aantal Nederlanders Iraakse commando's op. Bij het noordelijk gelegen Erbil worden Peshmerga’s getraind. De Koerdische strijders krijgen onder meer les in schietvaardigheid, leiderschap en het beveiligen van grote gebieden. Nederland neemt sinds 2015 deel aan de internationale coalitie die in Irak strijdt tegen terreurorganisatie ISIS.