Van Uhm: koester krijgsmacht als beschermer Nederlandse waarden

“Als militair ben ik in landen geweest waar de vrijheid was teruggekeerd. Mensen liepen dagenlang, stonden uren in de rij, om hun stem uit te brengen! Want wie de muilkorf heeft gekend, wil nooit meer gekneveld zijn.” Voormalig Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm sprak vandaag bij de viering van 100 jaar algemeen kiesrecht.

Archieffoto uit 2009 van Van Uhm die als Commandant der Strijdkrachten de Nederlandse missie in Afghanistan bezoekt.
Archieffoto uit 2009 van Van Uhm die als Commandant der Strijdkrachten de Nederlandse missie in Afghanistan bezoekt.

Van Uhm wees de aanwezigen in de Ridderzaal, onder wie koning Willem-Alexander, op het niet te onderschatten belang van de krijgsmacht. “Dappere burgers en militairen gaven ons 75 jaar geleden onze vrede, vrijheid en veiligheid terug. Het is een belangrijke reden waarom ik militair ben geworden.”

Offers

Duizenden Nederlandse mannen en vrouwen hebben diezelfde keuze gemaakt, zo zei Van Uhm. Die militairen voeren uit wat in de grondwet staat: er moet een krijgsmacht zijn die beschermt wat Nederland dierbaar is. “Ons grondgebied...onze democratische waarden... de internationale rechtsorde...”, illustreerde Van Uhm. “Ook als dit grote, soms bijna ondraaglijke offers vraagt.”

Vrijheid niet vanzelfsprekend

Leven in een land waarin je stem gehoord wordt, beschermd wordt, zelfs gevráágd wordt, lijkt voor veel Nederlanders heel gewoon. Maar Van Uhm zag tijdens zijn loopbaan als militair dat dit allesbehalve vanzelfsprekend is. Hij deed daarom een oproep om de krijgsmacht niet te verwaarlozen, maar te koesteren. “Dat zijn we onze militairen en onze waarden verplicht. Want als wij A zeggen, maar nalaten B te doen. Wat zijn onze waarden dan daadwerkelijk waard?”