Trainingsmissie Irak tijdelijk onderbroken

De Nederlandse trainingsmissie in Irak, inclusief die in de Koerdistan Autonome Regio, is tijdelijk onderbroken. De Amerikaanse commandant van de internationale coalitie besloot afgelopen zondag uit voorzorg tot het tijdelijk opschorten van alle trainingen vanwege een verhoogd dreigingsniveau. 

Archieffoto uit maart 2018 van Nederlandse militairen die Peshmerga's trainen.

Archieffoto uit maart 2018 van Nederlandse militairen die Peshmerga's trainen.

Dit betekent dat ook de Nederlandse trainingen werden stilgelegd. "Het kabinet houdt de situatie zoals altijd nauwgezet in de gaten en toetst doorlopend of het verzorgen van trainingen door Nederlandse militairen verantwoord is", schrijft minister Ank Bijleveld-Schouten aan de Tweede Kamer. "De veiligheid van onze mensen gaat daarbij boven alles."

In de Iraakse hoofdstad Bagdad hebben Nederlandse special operations forces-trainers de lessen inmiddels onder voorwaarden al weer hervat. Naar verwachting starten ook de trainingen in Noord-Irak komend weekend weer.

Les aan Koerdische strijders

In Bagdad leidt een aantal Nederlanders Iraakse commando's op. Bij het noordelijk gelegen Erbil worden Peshmerga’s getraind. De Koerdische strijders krijgen onder meer les in schietvaardigheid, leiderschap en het beveiligen van grote gebieden.

Nederland neemt sinds 2015 deel aan de internationale coalitie die in Irak strijdt tegen terreurorganisatie ISIS.