Weekoverzicht Defensieoperaties

Nederlandse gewondenhelpers leerden in Litouwen hoe zij verwondingen in het veld moeten behandelen. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 8 tot en met 14 mei 2019.

Elke gevechtseenheid heeft gewondenhelpers in de gelederen voor het verlenen van eerste hulp. De enhanced Forward Présence-missie in Litouwen biedt veel ruimte om ook deze vaardigheden te oefenen.

Daarnaast oefenden Nederlandse mortierschutters samen met Litouwse collega’s het afschieten van hun 81mm en 120mm mortieren. Infanteristen zorgden dat de schutters de juiste doelen en coördinaten doorkregen om die vervolgens te bevuren. Het samenwerken van militairen met verschillende nationaliteiten zorgt voor inzicht en afstemming van verschillende werkwijzen en wapensystemen.

Ongeveer 220 Nederlandse militairen leveren een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. De NAVO-aanwezigheid in Litouwen onderstreept de solidariteit met de Baltische Staten en Polen.

Lopende operaties buitenland:

  • Het 100-koppige redeploymentteam in Gao en Bamako is bezig met het schoonmaken en inpakken van materieel. Het materieel van de Malimissie wordt de komende maanden teruggebracht naar Nederland. De 1e transporten staan gepland voor het eind van deze maand. Ook wordt een deel van de spullen ter plekke verkocht of overgedragen aan coalitiepartners, de Malinese overheid en NGO’s. Sommige goederen worden vernietigd.
  • Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 160 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel verstevigen ze de Afghaanse politie en het leger. Nederlandse adviseurs voeren daarvoor onder meer gesprekken met hun Afghaanse collega’s. Ook een Nederlands chirurgisch team werkt in Mazar-e-Sharif.
  • 306 Squadron ondersteunt de zogenoemde Operation Inherent Resolve in de strijd tegen terreurorganisatie ISIS. De Nederlandse bijdrage aan Operation Inherent Resolve wordt verzorgd door een ondersteuningsdetachement vanuit Qatar.
  • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die het vredesproces bewaken. Ze doen mee aan Unifil, Undof, Untso en USSC.
  • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan de vessel protection detachments. Daarnaast vangt het support element regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig voor een nacht op.
  • Nederlandse militairen helpen voor de United Nations Mission in South Sudan (Unmiss) mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Nederland stopt deelname aan de missie per 1 september.

Operaties/acties binnenland:

  • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie ruimde 49 explosieven.
  • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding op het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s.
  • Duikers van Defensie hebben op verzoek van justitie gezocht in de rivier de Gaasp en de Gaasperplas. Dit gebeurde voor een strafrechtelijk onderzoek.