Bijleveld: vrijheid is niet vrijblijvend

Democratie en vrijheid zijn niet vrijblijvend, maar brengen verantwoordelijkheid met zich mee. Met die woorden gaf minister Ank Bijleveld-Schouten vandaag het belang aan van vrijheid. Ze illustreerde dat op de Canadese Begraafplaats op de Holterberg aan de hand van het voorbeeld van soldaat Thomas Lleywellyn Thomas zijn laatste rustplaats vond. Hij diende bij het 1e bataljon van het Canadian Scottish Regiment.

Bijleveld staat voor een aantal graven op een begraafplaats.
Minister Ank Bijleveld-Schouten in Holten.

Thomas was op 14 april 1945 iets ten noorden van Zwolle. Hij sneuvelde bij een Duitse mortieraanval. Hij bracht het hoogste offer, net als vele anderen. Daardoor leven Nederlanders nu in een vrij en democratisch land. "Zodat wij in vrijheid kunnen kiezen. Dit jaar zelfs 3 keer. In maart voor de Provinciale Staten en de waterschappen. En op 23 mei aanstaande voor het Europese parlement. Ik zie dat als een voorrecht!"

De Canadese Begraafplaats op de Holterberg was een van de tussenstops van de 4e editie van de Freedom Ride, een toertocht door Overijssel. De Freedom Ride is een tocht waarbij fietsen in vrijheid centraal staat. Fietsliefhebbers, korpschef van de Nationale Politie Erik Akerboom en Plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten Kees Matthijssen en profwielrenners trokken samen op. Ook dit jaar passeerden zij diverse plekken die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog.

Verantwoordelijkheid

Bijleveld benadrukte dat democratie en vrijheid niet vrijblijvend zijn, maar verantwoordelijkheid met zich meebrengen. "De verantwoordelijkheid om mee te doen. Door te stemmen. Maar ook door meningen uit te wisselen en naar elkaar te luisteren. Door de stem van de minderheid, hoe afwijkend ook, te erkennen. Onze vrijheid komt met het besef dat hiervoor hard is gevochten. Dat er grote offers zijn gebracht. Ook daar staan we vandaag bij stil. En de uitdaging is om voor die vrijheid te blijven vechten."

Wageningen

Voorafgaand aan het Bevrijdingsdefilé in Wageningen benadrukte Bijleveld het belang van herdenken. "Elk jaar raakt het einde van de Tweede Wereldoorlog verder van ons vandaan. Steeds minder overlevenden kunnen ons direct vertellen hoe het was om te leven in angst en gevaar, en met schaarste. Daarom is het zo goed dat we mijlpalen als deze vieren: 75 jaar vrijheid. 75 jaar is lang... een heel mensenleven geleefd in vrede, veiligheid, vrijheid."

Ze bedankte alle veteranen en met name de 99-jarige Jeff Haward, die 2315 dagen diende in het Middlesex Regiment en voor de 17de keer in Nederland was. "Jeff, wanneer ik naar jou kijk, zie ik iemand die een heldhaftige rol heeft gespeeld in de Tweede Wereldoorlog. Iemand aan wie wij onze vrijheid vandaag de dag te danken hebben. Dus wanneer wij vandaag en komend jaar onze vrijheid vieren, dan denken wij aan jou en aan je overleden goede vriend Frank Dollin. Hij ligt in het Reichswald begraven. Zijn verhaal blijf jij ook doorgeven."

Staatssecretaris Barbara Visser met artiesten en bemanning voor een Cougar-transporthelikopter.
Staatssecretaris Barbara Visser zwaaide artiesten en bemanning uit op Gilze-Rijen.

Vliegen voor de vrijheid

Het Defensie Helikopter Commando leverde traditiegetrouw luchttransport. 2 Cougar-transporthelikopters en 1 NH90 maritieme helikopter vlogen artiesten voor hun optredens naar Bevrijdingsfestivals. Dit jaar waren de ambassadeurs van de vrijheid Kraantje Pappie, Maan en Sam Feldt. De concerten waren in Wageningen, Almere, Groningen, Assen, Leeuwarden, Den Haag, Vlissingen, Zwolle, Rotterdam, Utrecht, Amsterdam, Haarlem, Den Bosch en Roermond. Staatssecretaris Barbara Visser zwaaide artiesten en bemanning uit op Gilze-Rijen. "Jullie gaan vrijheid brengen, jullie gaan geluid brengen en zorgen er voor dat iedereen kan feesten, kan dansen, kan zingen, kan springen. In vrijheid en daar staan we vandaag bij stil."

Vanavond is er nog een hoofdrol voor de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht tijdens het bevrijdingsconcert op de Amstel. Reken maar dat de luchtmacht met veel artiesten menigeen een onvergetelijke avond bezorgt.