Koninklijke onderscheiding voor gewonde veteraan

Oud-militair Marc van de Kuilen verloor beide benen tijdens een eigenvuur-incident in Afghanistan. In plaats van bij de pakken neer te zitten, stortte hij zich op rolstoelbasketbal. Hij kwam onder meer voor het Nederlands rolstoelbasketbalteam uit op de Paralympics van 2016. Zijn inspirerende doorzettingsvermogen leverde hem gisteren een koninklijke onderscheiding op.

De oud-korporaal van 11 Luchtmobiele Brigade kreeg de onderscheiding op de Zwaluwenberg, thuisbasis van de eveneens aanwezige Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht. Luitenant-generaal Hans van Griensven is ook Inspecteur der Veteranen. Van de Kuilen zat in 2006 en 2008 in Afghanistan.

Na een revalidatieperiode begon hij eind 2008 met rolstoelbasketbal. In 2010 volgde zijn debuut in het Nederlands rolstoelbasketbalteam. Na het missen van de Paralympische Spelen van 2012 stopte hij bij Defensie en ging fulltime voor het rolstoelbasketbal. Dit resulteerde in de 1e kwalificatie in 12 jaar voor de Paralympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

Coach en spreker

Sinds 2016 werkt Van de Kuilen ook als business coach en spreker bij de Fanbased Foundation. Deze organisatie helpt individuen en teams om topprestaties te leveren. Dit gebeurt met programma’s die zijn ontwikkeld vanuit de topsport, Defensie en wetenschappelijke (psychologie)kennis.

Burgemeester van Hilversum Pieter Broertjes reikte de onderscheiding uit. “Jij inspireert velen met jouw positieve energie, ervaringen, kennis en anekdotes en met jouw betrokkenheid en loyaliteit. Je fungeert als een voorbeeld voor militairen en anderen met een blijvende handicap.” 

Ook genoemd werd de rol die Van de Kuilen speelde bij het naar Nederland halen van de Invictus Games in 2020. Dit is een internationaal multisportevenement voor militairen en veteranen die psychisch- of lichamelijk gewond zijn geraakt.