Thank you for your service

'We are signing off from the Minusma force.' Met die woorden geeft Nederland haar verkenningstaak in Mali officieel terug aan de Verenigde Naties. Nederland beëindigt vandaag na 5 jaar haar bijdrage aan de VN-vredesmissie.

Vergroot afbeelding 2 militairen houden beiden de vlag vast tijden de overhandiging.
Met het in ontvangst nemen van de vlag door generaal-majoor Oppelaar is de uitgezonden eenheid weer beschikbaar voor Nederland.

Het is 45 graden als de Nederlandse militairen in de houding worden gezet tijdens de 'end of tour ceremony'. In het bijzijn van Malinese afgevaardigden uit zowel Gao als Bamako bedankt de VN-force commander Nederland voor haar jarenlange inzet.

"Nederland heeft een belangrijke rol gespeeld bij het verder ontwikkelen van VN-operaties in een complexe omgeving. 'You have set the standard for future peacekeeping operations'."

Binnen enkele weken zetten de 240 Nederlanders die nu nog in het missiegebied zijn weer voet op Nederlandse bodem. Het 100-koppige redeployment-team blijft de komende maanden om het Nederlandse kamp te ontmantelen. Ook in Bamako blijven nog enkele stafofficieren op het hoofdkwartier.

Vergroot afbeelding Militair achter spreekgestoelte.
Bijna 6.000 Nederlandse militairen draaiden een uitzending in Mali.

Minusma

Mali is politiek en etnisch zwaar verdeeld. De afgelopen jaren was er veel extremistisch geweld. Om het land te stabiliseren, zetten de VN in 2013 de Multidimensial Integrated Stabilisation Mission (Minusma) op. Nederland nam de inlichtingentaak op zich. Bijna 6.000 Nederlandse militairen draaiden een uitzending in Mali. Nederland leverde in 2014 450 militairen en bouwde de steun langzaam af tot 250 militairen in 2018.

Trots

De afgelopen 5 jaar voerden Nederlandse militairen meer dan 1.200 eendaagse en 120 meerdaagse patrouilles uit om informatie te verzamelden voor het VN-hoofdkwartier in Bamako.

"Dit is de meest gewelddadige VN-missie in jaren", zegt directeur operaties generaal-majoor der mariniers Richard Oppelaar tijdens de sluitingsceremonie. "We weten van andere VN-missies dat de weg naar vrede een lange en geen gemakkelijke is. En ook dat we de problemen hier niet in een paar jaar konden oplossen. Ik ben trots op wat jullie in korte tijd hebben bereikt."