Patrouilleschip terug uit Caribisch gebied

Het patrouilleschip Zr.Ms. Zeeland liep vanochtend de haven van Den Helder binnen. Het schip keerde terug na 5,5 maand als stationsschip te hebben opgetreden in het Caribisch gebied. Zo onderschepte de Zeeland 2.500 kilo drugs.

Anti-drugsoperaties uitvoeren is 1 van de hoofdtaken van een stationsschip. Daarnaast ondersteunde de Zeeland de kustwacht meerdere keren search- en rescue-acties rondom de Benedenwindse eilanden. Ook werd op de 1e dag een boot met 37 mensen zonder geldige documenten ontdekt en overgedragen aan de kustwacht.

Commandant van Zr.Ms. Zeeland kapitein-luitenant ter zee Paul Bijleveld is trots op zijn bemanning. Zowel op het invullen van de patrouilletaken als de samenwerking met andere diensten.  “Met onze kustwacht, maar ook het Law Enforcement Detachment van de US Coast Guard. Die voer gedurende een lange periode met ons mee en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Hun ervaring en expertise op het gebied van counter-drugs operaties hebben zeker bijgedragen aan het succes van deze reis.”

Verstoring

Naast de 2.500 kilo onderschepte drugs, verstoorde de  Zeeland ook nog eens 2 drugstransporten. Hierbij zetten de smokkelaars met stenen verzwaarde balen drugs overboord.

Zr.Ms. Groningen arriveerde gisteren in het Caribisch gebied en lost de Zeeland af. Het patrouilleschip blijft in plaats van zo’n 5 maanden voor een periode van 2 jaar. Hierbij wisselt de bemanning, maar blijft het schip.

Five Days Inside

Tijdens de operatie beleefde Beau van Erven Dorens 5 dagen lang het leven en werk aan boord van het stationsschip. Hij maakte opnamen voor het 2e seizoen van ‘Beau’s Five Days Inside’. Op 7 mei wordt de betreffende aflevering uitgezonden op RTL 4.