Oranjelof voor 15 gedecoreerden

“U maakt de samenleving mooier. Niet omdat het moet, maar omdat u het wilt. En dat mag best gevierd worden.” Dat zei minister Ank Bijleveld-Schouten vanmorgen in Rijswijk. Daar speldde ze 10 (oud-)Defensiemedewerkers een Koninklijke onderscheiding op. Elders in het land kregen nog 5 (oud-)collega’s via Defensie een lintje.

Minister schudt hand Arjen Elling.
De minister feliciteert Arjen Elling met zijn Koninklijke onderscheiding.

Een van de door de minister gedecoreerden was Arjen Elling. Volgens Bijleveld is hij een waardevolle schakel tussen marine en maatschappij. “U heeft zich onvermoeibaar ingezet om de jeugd enthousiast te maken voor techniek bij de marine.” Samen met basisscholen organiseerde Elling onder meer arbeidsmarkten, technieklessen en workshops. Hij opende vorig jaar zelfs een banenwinkel in het centrum van Den Helder zodat potentieel technisch personeel kon binnenlopen.

Bosnisch dorp

Niet alleen de marine heeft Ellings hart. Al jarenlang reizen hij en zijn vrouw in hun zomerverlof met een busje vol spullen naar het Bosnische dorp Travnic. Dat werd tijdens de oorlog in Joegoslavië zwaar getroffen. Daar helpen ze scholen, een ziekenhuis en dorpshuis op te knappen. En Elling zet zich voor nog veel meer maatschappelijk zaken in. “U zegt bijna nooit ‘nee’ als iemand hulp nodig heeft en daar zijn we u ontzettend dankbaar voor. Daarom heeft het Zijne Majesteit behaagd u te benoemden tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.”

De minister geflankeerd door gedecoreerden koninklijke onderscheiding.
De minister geflankeerd door de gedecoreerden.

Iets betere wereld

Bijleveld noemde de gedecoreerden mensen die erin geloven dat hun bijdrage de wereld iets beter maakt. “Zij kijken om naar anderen, vaak degenen die zich niet meer zo gezien voelen. Maar u ziet hen wel”, aldus de minister. Ze benadrukte  de onderscheiding ‘met de zwaarden’ voor actief dienende militairen. “Daar ben ik als minister ook echt trots op. Het geeft maar aan hoe specifiek het vak van militair is.”

Bijleveld vroeg iedere decorandus met welke smoes zij naar Rijkswijk waren gelokt. Het leverde hilarische momenten op.

Gedecoreerd in Rijswijk:

Officier in de Orde van Oranje-Nassau:
generaal-majoor b.d. jhr. J.H. de Jonge.

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden:
adjudant van de mariniers R. van Dijk, luitenant-kolonel van de mariniers E.E.R.M. Thomeer.

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau:
A.J.J. Elling, R. Roos, R.C.B. Rijks, drs. I. Severs-Both.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau:
J.N. Nahon, D. Gravendeel, P. Scholte.

Gedecoreerd in woonplaats:

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden:
kapitein J.T.H. Bobeldijk-Janssen.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden:
opperwachtmeester G.J.P. Luyckx, majoor b.d. A.W.J van de Rijt, sergeant-majoor M.D. Tempelaar.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau:
P.M. Boer.