Nieuwe 60mm-mortiergranaten voor krijgsmacht

Hirtenberger Defence Systems uit het gelijknamige Oostenrijkse dorp levert de komende jaren 60mm-mortiergranaten. Dat ligt vast in een nieuw raamcontract dat Defensie gisteren tekende. Volgende maand wordt de nieuwe 60mm-mortier in gebruik genomen.

Militairen vuren mortier af.
Archieffoto.

De DMO en het Defensie Munitiebedrijf werkten jaren aan het verantwoord beschikbaar stellen van dit wapensysteem en de bijbehorende munitie. Met het volledig nieuwe wapenplatform krijgt Defensie sinds langere tijd weer de beschikking over de 60mm-mortiergranaten.

Mannen achter bureau klaar om handtekening te zetten.
De handtekeningen worden onder het contract gezet.

Goede werking en veiligheid

De afstemming tussen wapen en munitie luistert heel nauw. De goede werking en veiligheid moet zijn geborgd. Als die zijn aangetoond en een typeclassificatie is verkregen, vormt de combinatie van wapen en munitie een twee-eenheid. Het raamcontract met Hirtenberger kwam op basis van deze benadering tot stand. Defensie kan er de komende 5 tot 7 jaar mee vooruit.