Russen houden marineschip Evertsen in de gaten

Dat het rommelt in het oosten stond al vast, maar de bemanning van Zr.Ms. Evertsen heeft het afgelopen week zelf kunnen ervaren. De oversteek van het Luchtverdedigings- en Commandofregat (LCF) over de Zwarte Zee, dwars door de Russische achtertuin, werd zowel vanuit de lucht als vanaf het water door de Russen gadegeslagen.

Zr.Ms. Evertsen.
Zr.Ms. Evertsen.

Afgelopen weekend meerde het schip na een 2-daagse tocht vanuit Georgië aan in de Roemeense havenstad Constanta. Daar wachtte niet alleen de nodige ontspanning maar ook hoog bezoek. Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Rob Kramer stapte aan boord van het stafschip van de Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2). Dit is de maritieme component van de NATO Response Force.

Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Rob Kramer.
Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Rob Kramer.

De vice-admiraal sprak onder andere met de Nederlandse ambassadeur in Roemenië en de bemanning. “Ik vind het goed om te weten wat er speelt”, aldus Kramer. “Dit is een belangrijke missie om verbondenheid van de NAVO te tonen, juist in dit deel van het NAVO-verdragsgebied.”

‘De sfeer kan omslaan’

SNMG2 opereert in het roerige oostelijke deel van de Middellandse Zee. Zoals verwacht volgen de Russen de NAVO-activiteiten daar op de voet.

Commandeur Boudewijn Boots.
Commandeur Boudewijn Boots.

Commandant SNMG2 commandeur Boudewijn Boots: “Ja, de Russen zijn meer, langer en vaker in de buurt. Bedenk goed, we varen amper 15 mijl uit de kust van de Krim. We moeten elkaar niet gek maken, maar het kan inderdaad zijn dat de sfeer opeens omslaat. Daar moet je absoluut rekening mee houden.”
 

Sea Shield

Deze week staat SNMG2 in het teken van oefening Sea Shield. De focus ligt op Crisis Response Operations in de Zwarte Zee. Met deelname aan de Roemeense nationale oefening wil de NAVO de band met bondgenoten in deze regio versterken.

Half juni geeft Nederland het commandostokje over het vlootverband door aan een Canadese collega van het fregat HMCS Toronto.

Benieuwd hoe de situatie in en om de Zwarte Zee nu écht is? Lees meer in de vandaag verschenen Alle Hens!