Minister bij Interventieteam Defensie

Minister Ank Bijleveld is gistermiddag bij het Interventieteam Defensie geweest. Ze liet zich infomeren over hoe die de problemen op het gebied van uitrusting, werkplek of legering van het personeel te lijf gaat. Sinds de oprichting vorig jaar oktober kreeg het team 360 meldingen.

De problemen zijn divers. Die variëren van traag postverkeer van en naar Mali, kleding voor uitzending en printers die het laten afweten. Maar het gaat ook om behuizing van VeVa-leerlingen, trage of ontbrekende Wifi op kazernes en vragen over het al dan niet verstrekken van medailles.

“Voor meer dan de helft is een oplossing gevonden” vertelt teamhoofd kolonel Gerbe Verhaaf. Personeel loopt volgens hem vooral aan tegen verouderd of ondermaats vastgoed. “Een taai onderwerp dat vaak gepaard gaat met langdurige processen. Naast Defensie zijn er vaak meerdere partijen bij betrokken”, aldus Verhaaf.

Vinkje

Het 9-koppige interventieteam opereert landelijk en zoekt uit waarom problemen niet eerder werden opgelost. Soms heeft dat een simpele reden: bijvoorbeeld een vinkje dat niet aan staat, of onderbemanning van een facilitair bedrijf. Soms is een probleem lastiger te ‘tackelen’ en kost het veel tijd. Verhaaf: “In alle gevallen had de communicatie beter gekund.”

Resultaten

De geanonimiseerde resultaten worden gepubliceerd op internet en intranet. Nieuwe melders kunnen zo zien of iemand met hetzelfde probleem eerder bij het interventieteam aanklopte. En belangrijker…wat de oplossing was. “Ik ben blij te zien dat onze mensen het interventieteam weten te vinden en dat het dus blijkbaar ook werkt als de smeerolie waar het voor bedoeld was. Uiteindelijk hopen we natuurlijk dat dit team overbodig wordt, maar voorlopig is het een onmisbare schakel in het proces van het snel oplossen van problemen of het kweken van begrip.”