Kustwachtvliegtuig versterkt grensbewaking Frontex

Nederland levert een Dornier-kustwachtvliegtuig voor Operatie Poseidon van de Europese grensbewakingsorganisatie Frontex. Het toestel surveilleert sinds deze week boven de Middellandse Zee. De inzet duurt 2 weken. De bemanning bestaat vooral uit militairen.

Een Dornier.
Een Dornier.

Het gaat om 3 luchtmacht- en marinevliegers, 2 waarnemers van de marchaussee en 1 van Rijkswaterstaat en 2 civiele monteurs.

De Dornier brengt illegale migratiestromen in kaart en richt zich op de aanpak van grensoverschrijdende criminaliteit. Het vliegtuig opereert vanaf vliegbasis Kalamata, ten zuidwesten van het Griekse Athene.  Het International Coordination Centre (ICC) in Piraeus stuurt de machine aan. Daarvoor stationeert de Koninklijke Marechaussee er een liaisonofficier.

Frontex

Frontex is het Europese Grens- en Kustwachtagentschap en heeft als belangrijkste taak het versterken van Europese grenscontroles. Het coördineert operaties aan de Europese buitengrens en regelt en ontwikkelt met lidstaten de grensbewaking, kustwacht en terugkeer van migranten.