‘Luchtoorlog’ Red Flag voorbij (video)

Tankvliegtuigen. Het is een schaars goed, maar zeer gewild tijdens missies. Denk aan de recente operaties om terreurorganisatie ISIS uit te schakelen. Dat gebeurde in coalitieverband, onder meer met jachtvliegtuigen boven Irak en Syrië. Om die zo effectief mogelijk in te zetten, werden de toestellen in de lucht bijgetankt.

Ook Nederland beschikt met de KDC-10 over een vliegend pompstation. Afgelopen weken trainde personeel allerlei soorten jachtvliegtuigen te voorzien van brandstof.  Dat gebeurde tijdens de unieke oefening Red Flag, gehouden vanaf Nellis Air Force Base, vlakbij Las Vegas.

Zo’n 70 toestellen uit verschillende landen kozen dagelijks 2 keer het luchtruim om alle zogenoemde jachtvlieger-skills and drills te trainen. Vrijdag zat Red Flag er op.

Video: Nachtvliegen tijdens Red Flag

Night take off Red Flag

In de net verschenen Vliegende Hollander staat meer over de KDC-10 en over de inzet van jachtvliegtuigen tijdens Red Flag.