Islamitische Geestelijke Verzorging viert tweede lustrum

"De Islamitische Geestelijke Verzorging (IGV) bestaat 10 jaar en is die periode probleemloos doorgekomen. Feilloos. En we zijn goed geïntegreerd in de krijgsmacht. Ik ben een happy man." Zo vatte hoofdkrijgsmachtimam kolonel Ali Eddaoudi de 2-daagse bijeenkomst samen. Die was in Rotterdam met krijgsmachtimams uit: België, Bosnië, Frankrijk, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. Het was de 1e van 3 activiteiten waarmee de IGV het 2e lustrum viert.

De buitenlandse krijgsmachtimams waren in Nederland, omdat kolonel Eddaoudi oprichter is van de wereldwijde conferentie en het wereldwijde netwerk van legerimams. De 1e bijeenkomst was in 2013 in Nederland. Nederland speelt een voortrekkersrol. De krijgsmachtimams waren op uitnodiging van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb in de havenstad. 's Morgens bezochten zij de Euromast en aansluitend de multiculturele samenleving in Zuid. De korpsleiding van de Rotterdamse politie vertelde vervolgens over het werk van de politie in een stad met 180 nationaliteiten.

Dienstbaar zijn en bruggen bouwen

Daarna volgde een rondleiding door het Rotterdamse stadhuis, werd een deel van de raadsvergadering bijgewoond en ontving burgemeester Aboutaleb de gasten. Die vertelde over zijn privéleven, het moslim zijn en dat hij er als burgemeester voor iedereen is: zowel voor moslims als voor degenen die de islam niet omarmen. "Zijn werk en dat van ons had duidelijk overeenkomsten.", aldus Eddaoudi. "Dienstbaar zijn, bruggenbouwen en werken aan respect. De woorden van burgemeester Aboutaleb maakten indruk bij onze buitenlandse gasten."

Rotterdams eerste burger schoof ook 's avonds bij het diner aan. Dat deden ook vertegenwoordigers van alle operationeel commando's, hoofddirecteur personeel schout-bij-nacht Peter Reesink en staatssecretaris Barbara Visser. Eddaoudi: "Zij bracht de wat moeizame start van de IGV in herinnering en zei tegen mij: 'Jij bent een van ons en de krijgsmacht omarmt jou.' Ik heb dat mooie compliment maar breder getrokken en vertaald als: de IGV hoort erbij en de krijgsmacht omarmt die."

Iftar en expositie

Het volgende onderdeel van de viering van het 10-jarig bestaan staat gepland voor begin mei. Dat is de grote Iftarmaaltijd met 300 deelnemers, waaronder minister Bijleveld. De IGV organiseert die in samenwerking met de Koninklijke Landmacht. Dan is ook de IGV-video te zien, die gisteravond in première ging. Voor later dit jaar staat nog een fototentoonstelling op de agenda over Islamitische Defensiemedewerkers. Waar de foto's te zien zijn, is nog niet bekend.