Weekoverzicht Defensieoperaties

306 Squadron op Vliegbasis Leeuwarden klokte het 1.000e uur met het verzamelen van informatie voor inlichtingenrapporten voor de anti-ISIS-coalitie. Een overzicht van Defensieoperaties van 6 tot en met 12 maart.

Analist bekijkt beelden van een Reaper op beeldschermen.

Archieffoto (mei 2018) van een analist van 306 Squadron die beelden van een Reaper analyseert.

Een onbemand vliegtuig dat in het Midden-Oosten opereert levert de beelden. Door de gegevens te verwerken, te exploiteren en te verspreiden dragen de luchtmacht-analisten ertoe bij dat schuilplaatsen en materieel van ISIS-strijders zijn te vinden.

306 Squadron ondersteunt al sinds mei 2018 de zogenoemde Operation Inherent Resolve in de strijd tegen terreurorganisatie ISIS.

Afghanistan

Op initiatief van Nederlandse militairen in Mazar-e-Sharif is er in Afghanistan aandacht besteed aan Internationale Vrouwendag. Er is stilgestaan bij het belang van vrouwen.  Die spelen niet alleen een prominente rol binnen de Afghaanse strijdkrachten, maar ook bij het vredesproces.

Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 160 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel verstevigen ze de Afghaanse politie en het leger. Ook een Nederlands chirurgisch team werkt in Mazar-e-Sharif.

Mali

Langeafstandsverkenners patrouilleerden overdag in de zuidelijke Gourma-regio. In Gao werden ook ’s nachts gepatrouilleerd. Dat droeg bij aan het veiligheidsgevoel van de lokale bevolking. Militairen bezochten verder een school in Djebok. Het gaat om een project dat in samenwerking met de civiel adviseur van het ministerie van Buitenlandse Zaken is opgezet. Militairen deelden schoolspullen uit en gaven een sportles.

Lopende operaties buitenland:

 • Nederlandse trainers ondersteunen het Speciale Operaties Trainings Centrum in de omgeving van Bagdad. Bij Erbil geven Nederlanders in samenwerking met partnerlanden trainingen, onder meer in leiderschap en het beveiligen van grote gebieden.
 • 2 Nederlandse militaire adviseurs vervullen een functie binnen de NAVO-capaciteitsopbouwmissie in Irak. Er nemen ook 4 Nederlandse civiele experts aan deel.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die het vredesproces bewaken. Ze doen mee aan Unifil, Undof, Untso en USSC.
 • Een beveiligingsteam van het Korps Mariniers (een Vessel Protection Detachment) beschermde afgelopen week een Nederlands koopvaardijschip tegen mogelijke aanvallen van piraten op de Indische Oceaan.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan de Vessel Protection Detachments (VPD’s). Daarnaast vangt het support element regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig voor een nacht op.
 • Ongeveer 220 Nederlandse militairen leveren een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. De NAVO-aanwezigheid in Litouwen onderstreept de solidariteit met de Baltische Staten en Polen. Ministers van Defensie Ank Bijleveld en Wopke Hoekstra van Financiën zijn poolshoogte gaan nemen aan de Europese grens (LINK).
 • Nederlandse militairen helpen voor de United Nations Mission in South Soedan (Unmiss) mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Nederland stopt deelname aan de missie per 1 september.
 • Nederlandse instructeurs leveren in Oeganda een bijdrage aan het Africa Contingency Operations Training and Assistance (Acota)-programma. Dat is bedoeld om via instructie en training de militaire capaciteit van Afrikaanse landen te vergroten. De landen leveren op hun beurt een bijdrage aan vredesmissies op het Afrikaanse continent.
 • Luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. Evertsen is tot medio juni stafschip voor de Standing NATO Maritime Group 2.
 • Zr.Ms. Zeeland fungeert als stationsschip in het Caribisch gebied. Hier voert het schip kustwachttaken en counter-drugs operaties uit.

Operaties/acties binnenland:

 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie ruimde 36 explosieven.
 • Zoekspecialisten van de landmachtcompagnie in de west doorzochten de gevangenis van Curaçao. Dat gebeurde op verzoek van de lokale autoriteiten.
 • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding op het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s.
 • Patrouilleschip Zr.Ms. Friesland begeleidde een 4-schepen tellend Russisch konvooi door de Exclusieve Economische Zone (EEZ) van Nederland.