Luchtmachtveteranen vieren 25-jarige verbondenheid

De stichting die alle luchtmachtveteranen verenigt bestaat 25 jaar. Dat werd vrijdag gevierd in Doorn in het bijzijn van de laatst levende initiatiefnemer Jan Meliesie. Ook de 100-jarige en daarmee oudste luchtmachtveteraan Hans Hellendoorn was er bij.

Directeur Operaties commodore André Steur speldt het Ereteken voor Verdienste in Brons op bij de 92-jarige Jan Meliesie.
Directeur Operaties commodore André Steur speldt het Ereteken voor Verdienste in Brons op bij de 92-jarige Jan Meliesie, voor zijn jarenlange inzet voor veteranen van de militaire luchtvaart in Nederland en Nederlands-Indië.

De Stichting Federatie van Organisaties van Veteranen en Oudgedienden van de Militaire Luchtvaart (MiLu) is binnen de krijgsmacht uniek te noemen. Het is de enige organisatie die spreekt voor alle veteranen van een krijgsmachtdeel. Sinds 1994 is de MiLu een gesprekspartner van de Koninklijke Luchtmacht als het gaat om veteranenbeleid.

Toen ging het vooral om vliegers uit de Tweede Wereldoorlog en voormalig Nederlands-Indië. Nu is het een nieuwe generatie van veteranen die vredesmissies, crises en de strijd tegen het terrorisme meemaakten.

Zaal met mensen in uniform en in civiel tenue.
In het pand van Stichting de Basis in Doorn vierden de luchtmacht en zijn veteranen het 25-jarig bestaan van de MiLu.

Tradities voorzetten

Met het wegvallen van die oudere generaties valt ook het bestaan onder veel veteranenverenigingen weg. De MiLu blijft voor deze kleiner wordende groep de belangen behartigen.

Ook de opgebouwde historie en tradities mogen volgens de stichting niet verloren gaan. Daarom wordt binnen de huidige luchtmachtorganisatie gezocht naar eenheden die de historie van voorgangers willen omarmen.

Jonge veteranen

Het bestaan van de MiLu is volgens voorzitter generaal-majoor buiten dienst Ton Tieland geen doel op zich: “Wij willen zoveel mogelijk veteranen en hun relaties bereiken en er voor ze zijn als ze daar behoefte aan hebben.” Jonge veteranen horen daar ook bij, maar die zijn moeilijker te bereiken. “Ik verwacht veel positieve effecten van de loketten die dienstverlaters wijzen op de mogelijkheden om in contact te blijven.”

Ereteken voor Meliesie

Jan Meliesie stond als vertegenwoordiger van de Veteranen Commando Luchtvaarttroepen aan de wieg van de MiLu. Hij ontving uit handen van directeur Operaties commodore Andre Steur het Ereteken voor Verdienste in Brons.

Meliesie, die in april 93 wordt, zette zich tot een paar jaar terug actief in voor de Nederlandse militaire luchtvaart. In 1965 organiseerde hij zijn eerste reünie. Een vrouw van een van de mannen belde Meliesie later op en bedankte hem. Haar man was als een ander mens teruggekomen. Hij praatte.