National Geographic toont strijd F-16’s tegen ISIS

Het leven en werken van de Nederlandse luchtmachtmilitairen van de Air Task Force Middle East in Jordanië. Dat staat centraal in een 4-delige televisieserie van National Geographic: 'Missie F-16: onze strijd tegen terrorisme'. Die is te zien vanaf zondag 24 februari vanaf 21.00 uur. De zondagen erop volgen de overige afleveringen. 

De serie is een coproductie van National Geographic en het AD, gemaakt door Goya Productions. De serie is in aangepast formaat ook online te zien bij het AD en de aangesloten regiotitels.

Voor de 4-delige serie 'Missie F-16: onze strijd tegen terrorisme' werd uitgebreid met militairen op de grond gesproken. Daardoor geeft de serie een totaalbeeld van het leven van de luchtmachters in Jordanië. Naast de F-16-vliegers spraken de documentairemakers onder anderen ook een detachementscommandant, technici en andere militairen.

Laten zien wat militairen drijft

Volgens Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt wilde de Defensieleiding deze kans niet voorbij laten gaan. De serie bood een mogelijkheid om Nederland te laten zien wat militairen drijft en wat ze doen.

3.000 missies

De 6 Nederlandse jachtvliegtuigen deden tot 31 december 2018 mee aan de missie vanuit Jordanië. Het was waarschijnlijk een van de laatste missies waarbij de F-16's zijn ingezet. Na 40 jaar maakt het gevechtsvliegtuig langzaam plaats voor de F-35.

Van 2014 tot en met eind 2018, met een onderbreking van 1,5 jaar, vlogen de F-16’s in totaal meer dan 3.000 missies boven Irak en Oost-Syrië. Daarbij werden ongeveer 2.100 keer wapens ingezet tegen voertuigen, logistieke opslagplaatsen en wapenopstellingen van terreurorganisatie ISIS. De 6 Nederlandse F-16’s steunden daarnaast met andere landen de coalitietroepen op de grond.