Laatste testen gevechtsuitrusting en VOSS

Bij de land,- lucht-, en zeemacht wordt momenteel de nieuwe gevechtsuitrusting en het zogenoemde Verbeterd Operationeel Soldaat Systeem (VOSS) getest. Dat duurt tot medio april. De producent neemt suggesties voor verbetering mee bij de productie. Naar verwachting worden de ongeveer 500 eerste sets begin volgend jaar aan militairen verstrekt.

Vergroot afbeelding Het vest van de gevechtsuitrusting.
Het vest van de gevechtsuitrusting.

De nieuwe gevechtsuitrusting bestaat uit onder meer vesten, rugzakken en ballistische bescherming. De uitrusting wordt getest op zaken als draagcomfort en functionaliteit in verschillende omgevingen. Denk hierbij aan militair optreden in verstedelijkt gebied, in bossen, maar ook onder arctische omstandigheden en airborne.

De beproevingen zijn in verschillende combinaties van draagsystemen, rugzakken en ballistische bescherming. Daarnaast zijn er nog communicatiemiddelen (VOSS) die worden onderworpen aan diverse navigatie- en communicatietesten. Hierbij zijn verschillende voertuigen betrokken.