Eerste Nederlandse F-35 landt op Amerikaanse opleidingsbasis (video)

De F-35, die vorige week in het Amerikaanse Texas aan Nederland werd overgedragen, staat nu in Arizona. Gisteren landde dit eerste van 8 toestellen op Luke Air Force Base. Op deze nieuwe thuisbasis worden Nederlandse F-35 vliegers opgeleid. Naar verwachting volgen de overige 7 F-35’s nog dit jaar.

Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer was bij de feestelijke roll-out van de F-35 in het Texaanse Fort Worth. Toch al in de Verenigde Staten, maakte hij van de gelegenheid gebruik ook alvast een kijkje te nemen bij de F-35 opleiding in Arizona.

Voordat de net gearriveerde F-35 inzetbaar is voor trainingsvluchten, moet er nog wel het een en ander gebeuren. Zo wordt onder meer gecontroleerd of het vliegtuig is voorzien van alle bijbehorende documenten. Denk verder aan het inspecteren of configuratie- en onderhoudsgegevens in een daarvoor bestemd systeem zijn ingevoerd.

Video: Commandant der Strijdkrachten langs opleidingslocaties in VS

Commandant der Strijdkrachten bezoekt opleidingen in Amerika

MQ9 Reaper.
Een MQ9 Reaper.

MQ9 Reaper

Nog onder de indruk van alle opgedane kennis, was het voor Bauer tijd zijn volgende agendapunt af te werken. Daarvoor vloog hij naar New Mexico. Daar zijn luchtmachtmilitairen in opleiding om met de onbemande MQ9 Reaper te opereren. Defensie heeft 4 vliegtuigen van dit type besteld, die naar verwachting in 2020 worden geleverd.

De Reaper is bedoeld informatie te verzamelen en kan dat desgewenst 24-uur per etmaal. Op basis van die gegevens kunnen commandanten betere beslissingen nemen.