Defensie-eenheden ruilen Mercedes-Benz in voor Anaconda-terreinwagen

Defensie-eenheden in de West krijgt volgende week 46 nieuwe DMV 4x4 Anaconda's. Dat is robuuste terreinwagen, ontwikkeld door en in samenspraak met het Brabantse DEBA Bedrijfswagens uit Etten-Leur. De eerste 36 voertuigen arriveerden vandaag per schip in de haven van Willemstad. In februari volgen de laatste 10 Anaconda's.

Volgende week worden de nieuwe 4-wielers overgedragen. De Anaconda's vervangen 40 bepantserde Mercedes-Benz G280 CDI’s. Dit voertuig was eigenlijk overgekwalificeerd voor de taken van de mariniers in de West. De nu afgestoten Mercedes-Benz is geschikt voor missies. De landmacht heeft juist grote behoefte aan dit voertuig en krijgt die uit het Caribisch gebied.

Taken

De DMV Anaconda 4x4 (Dutch Military Vehicles) is speciaal ontwikkeld aan de hand van de eisen van het Korps Mariniers op de Nederlandse Antillen. Hun prioriteiten liggen bij mobiliteit en humanitaire hulpverlening. Denk aan noodhulp na een orkaan, ondersteuning van de autoriteiten en patrouilles in slecht begaanbaar terrein.

De Anaconda is bewapend en kan veel water meenemen. De terreinwagen is gebaseerd op de Iveco Daily 4x4. Beladen weegt de Anaconda 6 ton. Meer specificaties staan op de materieelpagina over de Anaconda.