Weekoverzicht Defensieoperaties

In Jordanië is een redeployment team van ongeveer 100 militairen bezig om de spullen van het F-16 detachement dat in de strijd tegen ISIS is ingezet in te pakken. Een overzicht van Defensieoperaties van 23 tot en met 29 januari.

Laden van spullen in Nederlandse KDC-10.
In Jordanië laadt het redeployment team spullen van het F-16 detachement in de Nederlandse KDC-10.

Alle F-16 munitie is ondertussen terug in Nederland en de eerste voertuigen en containers zijn per schip onderweg. De Nederlandse F-16’s die ingezet werden in de strijd tegen ISIS zijn begin januari al teruggekomen.

Zoektocht containers

Het hydrografisch opnemingsvaartuig Zr.Ms. Luymes heeft gezocht naar overboord geslagen containers ten noorden van de Waddeneilanden. Een schip van een Zwitserse rederij verloor begin deze maand bijna 280 zeecontainers ter hoogte van het Duitse Waddeneiland Borkum. Slechts een deel daarvan spoelde aan op Schiermonnikoog en Terschelling.

Litouwen

Nederlandse en Tsjechische militairen van de enhanced Forward Presence (eFP) stonden met hun voertuigen op een static show bij een winterrally in Utena. Soldaat Jan: “Veel mensen zijn geïnteresseerd in ons. Ze vinden het fijn dat we er zijn en geven ons veel waardering. Dat is best wel gaaf om te merken.”

Ongeveer 220 Nederlandse militairen leveren een bijdrage aan de eFP. De NAVO-aanwezigheid in Litouwen onderstreept de solidariteit met de Baltische Staten en Polen.

Mali

De langeafstandverkenners voerden patrouilles uit in de omgeving van het Malinese Djebok en in Gao-stad. In Djebok checkten militairen de financiën van een schoolproject. Canadese Chinooks vlogen de militairen ook voor een operatie naar Dorey. Daar verzamelden ze inlichtingen via gesprekken met de lokale bevolking.

Lopende operaties buitenland:

 • Nederland neemt met ongeveer 145 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel verstevigen ze de Afghaanse politie en het leger. Een Nederlands chirurgisch team werkt ook in Mazar-e-Sharif.
 • Nederlandse militairen helpen mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Dat doen ze voor de United Nations Mission in South Sudan (UNMISS). Daarnaast richt de missie zich op het onderzoeken van mensenrechtenschendingen, schept voorwaarden voor humanitaire hulpverlening en helpt de wapenstilstand te handhaven.
 • Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met aan boord Nederlandse bemanningsleden, helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
 • Luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. Evertsen is tot medio juni stafschip voor de Standing NATO Maritime Group 2.
 • Analisten van 306 Squadron op Vliegbasis Leeuwarden onderzoeken beelden uit het Midden-Oosten. Deze zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. De eenheid maakt met de informatie inlichtingenrapporten voor de coalitie die strijdt tegen ISIS.
 • Analisten van de zogenoemde Target Support Cell op Vliegbasis Volkel produceren onder meer zeer gedetailleerde coördinaten van doelen. Met deze informatie zetten coalitiepartners precisiegeleide munitie in op gevalideerde doelen om ISIS te bestrijden.
 • Nederlandse trainers ondersteunen het Speciale Operaties Trainings Centrum in de omgeving van Bagdad. Bij Erbil geven Nederlanders in samenwerking met partnerlanden trainingen, onder meer in leiderschap en het beveiligen van grote gebieden.
 • 2 Nederlandse militaire adviseurs vervullen een functie binnen de NAVO-capaciteitsopbouwmissie in Irak, die sinds oktober loopt. Er nemen ook 4 Nederlandse civiele experts aan deel.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die het vredesproces bewaken. Ze doen mee aan Unifil, Undof, Untso en USSC.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments (VPD’s) beschermen in de Golf van Aden Nederlandse koopvaardijschepen tegen piraterij. Daarnaast wordt regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig voor een nacht opgevangen.
 • Zr.Ms. Zeeland fungeert als stationsschip in het Caribisch gebied. Hier voert het schip kustwachttaken en counterdrugsoperaties uit.

Operaties/acties binnenland:

 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie ruimde 30 explosieven.
 • Defensie ondersteunde justitie met zoekspecialisten in de omgeving van Almere, Rotterdam en Schijndel.
 • De Belgische luchtmacht bewaakt het Benelux-luchtruim (Quick Reaction Alert (QRA) tot en met donderdag 12 mei.