Amerikanen dragen eerste operationele F-35 over aan Nederland (video)

De Koninklijke Luchtmacht heeft de 3e F-35 in handen. De Amerikaanse fabrikant Lockheed Martin droeg het jachtvliegtuig vandaag over in het Texaanse Fort Worth. Dat gebeurde tijdens een zogenoemde  ‘roll out ceremony’.

Dit jaar levert Lockheed Martin nóg 5 F-35’s waarmee het aantal in Amerika gebouwde toestellen op 8 komt. Die gebruikt de luchtmacht voor trainingen in de Verenigde Staten.

Vliegbasis Leeuwarden

Eind 2019 arriveren naar verwachting de eerste 2 F-35’s in Nederland. 

De beide toestellen, gebouwd in het Italiaanse Cameri, krijgen de Vliegbasis Leeuwarden als thuisbasis. Het totale aantal Nederlandse F-35’s komt dan op 10.

Video: de roll-out van de 3e Nederlandse F-35

F-35 boven Maastricht.
F-35 boven Maastricht tijdens kennismakingsvlucht.

Vaker notie van F-35 Lightning II

Nederlanders konden het nieuwe vliegtuig in 2016 voor het eerst zien tijdens een kennismakingsvlucht.

Met de definitieve komst van beide machines uit Italië, zal het publiek vaker notie kunnen nemen van de F-35 Lightning II, de officiële naam van het toestel.

2 mannen voor gevechtsvliegtuig.
Sunnery James en Ryan Marciano.

Muziek

Hoewel Nederland in 2013 al 2 testtoestellen kreeg,  was er eerder geen  roll out ceremony.  Reden hiervoor was dat destijds de officiële keuze voor het toestel nog niet was gemaakt.

Tijdens de officiële overdracht in het Texaanse Fort Worth werd de muziek verzorgd door de Nederlandse dj's Sunnery James en Ryan Marciano en het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht.

Nederlandse delegatie

De eenmalige officiële overdracht  van het 3e toestel  werd onder andere bijgewoond door staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer, Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer, Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt en directeur Defensie Materieel Organisatie vice-admiraal Arie-Jan de Waard.