Nieuwe patrouilleboten Kustwacht Caribisch gebied

De Kustwacht Caribisch gebied nam gisteren de 2e batch van 4 Metal Shark Interceptors in gebruik. Na de 4 exemplaren die vorig jaar op Curaçao arriveerden, beschikt nu ook de Kustwacht Aruba over deze razendsnelle patrouilleboten. Voor het zover was, zegende een aalmoezenier de boten in.

Voorzijde Metal Shark Interceptor.
Metal Shark Interceptor.

Scheepsbouwer Metal Shark uit Jeanerette (Louisiana, VS) ontwierp en bouwde de boten speciaal voor de kustwacht. De 38’ (zo’n 11,60 meter) Defiant monohull patrouilleboten vervangen de vloot van SuperRhib-motorboten. Naast de 8 Interceptors op Aruba en Curaçao komen er in de loop van dit jaar ook nog 4 voor het steunpunt op Sint Maarten.

De boten hebben onder meer een kajuit waardoor de kustwachtteams beschermd zijn als zij in weer en wind moeten werken. Andere verbeteringen zijn ergonomische stoelen en een toilet. Daardoor kunnen bemanningen opsporings- en SAR-activiteiten (search and rescue) langer volhouden.

De technische afdeling van de kustwacht is opgeleid om onderhoud uit te voeren.

Interieur kajuit Metal Shark Interceptor.
Interieur kajuit Metal Shark Interceptor.

Grote vooruitgang

Justitieminister Andin Bikker zei dat de wateren van Aruba veiliger moeten worden en dat de Metal Sharks hieraan bijdragen. Ook Hoofd Steunpunt Randy Paskel is tevreden met dit project: “Ons personeel is erg gemotiveerd om met de nieuwe boten te gaan werken. We hebben veel gedaan om de SuperRhibs draaiende te houden in afwachting van de Metal Sharks en zien dit als een grote vooruitgang.”