Weekoverzicht Defensieoperaties

Na een aanslag op VN-militairen ten noorden van het Malinese Kidal zijn Nederlandse militairen te hulp geschoten. Zij voerden gewonde collega’s af naar medische posten op hun kamp in GAO. Een overzicht van Defensieoperaties van 16 tot en met 22 januari.

Een nieuwe lichting langeafstandsverkenners in Mali opereerden op verschillende locaties in het inzetgebied. Dat de taakgroep klaar is voor de inzet, bleek tijdens een operationele actie. Een Canadese Chinook-transporthelikopter zette hen 70 kilometer zuidoost van Gao af, samen met information operations officers. Laatstgenoemden verzamelen informatie over het gedrag van militairen en burgers om dit te beïnvloeden ter ondersteuning van de missie.

Spanning merkbaar

“De voorbereiding met de Canadezen ging goed, maar de spanning in het peloton was merkbaar”, vertelt commandant 1e luitenant Bernard. De verkenners patrouilleerden lopend en legden zo contact. Gesprekken met de bevolking, sleutelfiguren binnen de lokale gemeenschap en vluchtelingen in een naastgelegen kamp, leverde bruikbare informatie op.

Litouwen

In de haven van Klaipeda was het een drukte van belang. De landmacht wisselde CV90-pantserwagens van 43 Gemechaniseerde Brigade om voor Boxer-wielvoertuigen en Mercedes CDI-terreinwagens van 13 Lichte Brigade. Ondanks sneeuw en snijdende wind wisten militairen en havenpersoneel de klus in een halve dag te klaren.

Met de aankomst van de voertuigen is de nieuwe lichting van de enhanced Forward Presence zo goed als compleet. De manschappen van 13 Lichte Brigade arriveerden eerder al in standplaats Rukla.

Ongeveer 220 Nederlandse militairen leveren een bijdrage aan de eFP. De NAVO-aanwezigheid in Litouwen onderstreept de solidariteit met de Baltische Staten en Polen.

Lopende operaties buitenland:

 • Nederland neemt met ongeveer 145 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel verstevigen ze de Afghaanse politie en het leger. Een Nederlands chirurgisch team werkt ook in Mazar-e-Sharif.
 • Nederlandse militairen helpen mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Dat doen ze voor de United Nations Mission in South Sudan (UNMISS). Daarnaast richt de missie zich op het onderzoeken van mensenrechtenschendingen, schept voorwaarden voor humanitaire hulpverlening en helpt de wapenstilstand te handhaven.
 • Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met aan boord Nederlandse bemanningsleden, helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
 • Luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. Evertsen is tot medio juni stafschip voor de Standing NATO Maritime Group 2.
 • Analisten van 306 Squadron op Vliegbasis Leeuwarden onderzoeken beelden uit het Midden-Oosten. Deze zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. De eenheid maakt met de informatie inlichtingenrapporten voor de coalitie die strijdt tegen ISIS.
 • Analisten van de zogenoemde Target Support Cell op Vliegbasis Volkel produceren onder meer zeer gedetailleerde coördinaten van doelen. Met deze informatie zetten coalitiepartners precisiegeleide munitie in op gevalideerde doelen om ISIS te bestrijden.
 • Nederlandse trainers ondersteunen het Speciale Operaties Trainings Centrum in de omgeving van Bagdad. Bij Erbil geven Nederlanders in samenwerking met partnerlanden trainingen, onder meer in leiderschap en het beveiligen van grote gebieden.
 • 2 Nederlandse militaire adviseurs vervullen een functie binnen de NAVO-capaciteitsopbouwmissie in Irak, die sinds oktober loopt. Er nemen ook 4 Nederlandse civiele experts aan deel.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die het vredesproces bewaken. Ze doen mee aan Unifil, Undof, Untso en USSC.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments (VPD’s) beschermen in de Golf van Aden Nederlandse koopvaardijschepen tegen piraterij. Daarnaast wordt regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig voor een nacht opgevangen.
 • Zr. Ms. Zeeland fungeert als stationsschip in het Caribisch gebied. Hier voert het schip kustwachttaken en counter-drugs operaties uit.

Operaties/acties binnenland:

 • Het hydrografisch opnemingsvaartuig Zr. Ms. Luymes zocht bij de Waddeneilanden naar de vermiste containers die het schip MS Zoe op zee is verloren. De Luymes heeft speciale sonarapparatuur om objecten op de zeebodem te detecteren en identificeren. Het marinevaartuig had meer dan 1.000 contacten.

Om vast te stellen wat dit zijn en wat dit betekent voor de resultaten van de totale zoektocht, worden de data van de Luymes geanalyseerd en vergeleken met andere zoekresultaten. Dit doet Rijkswaterstaat.

 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie ruimde 5 explosieven.
 • Militaire searchteams kamden diverse objecten en percelen op Aruba uit. Dat gebeurde voor handhaving van de rechtsorde.
 • Defensie leverde militairen om voor een strafrechtelijk onderzoek woningen, openbaar groen en voertuigen te doorzoeken op meerdere locaties.