Weekoverzicht Defensieoperaties

Luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. Evertsen vertrok vorige week naar de Middellandse Zee. Het fregat is tot medio juni stafschip voor de Standing NATO Maritime Group 2. Dit snel inzetbare NAVO-vlootverband staat een jaar lang onder leiding van commandeur Boudewijn Boots. Een overzicht van Defensieoperaties van 9 tot en met 15 januari.

Archieffoto Zr. Ms. Evertsen tijdens deelname aan de internationale oefening Nordic Archer in Noorwegen, juni 2018.

Archieffoto Zr. Ms. Evertsen tijdens deelname aan de internationale oefening Nordic Archer in Noorwegen, juni 2018.

De presidentsverkiezingen in het Afghaanse Gazni zijn uitgesteld tot zaterdag 20 juli. Ze vinden dan tegelijkertijd met de provinciale-, districts- en uitgestelde parlementsverkiezingen plaats.
Nederland neemt met ongeveer 145 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support.

In Litouwen maakten de militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade plaats voor die van 13 Lichte Brigade.

In Litouwen maakten de militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade plaats voor die van 13 Lichte Brigade.

Litouwen

De militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade van de enhanced Forward Presence battlegroup in Litouwen maken plaats voor die van 13 Lichte Brigade onder leiding van luitenant-kolonel Maas. De komende 6 maanden is hij commandant van het Nederlandse contingent en tevens plaatsvervangend commandant van de eFP Battlegroup.

In totaal zijn er 220 Nederlandse militairen in het gebied. Aan de Commemoration Run in Vilnius deden bijna 200 militairen mee, internationaal, waarvan een detachement NLD. De Commemoration Run is een 9 kilometer lange loop ter ere van 28 jaar vrijheid. In totaal renden 7700 deelnemers van de begraafplaats Antakalnis naar de TV-toren, het Litouwse symbool van vrijheid. De NAVO-aanwezigheid in Litouwen onderstreept de solidariteit met de Baltische Staten en Polen.

Mali

In Mali voerde de lange-afstandsverkenningstaakgroep operaties uit in de omgeving van Gao. Door te praten met sleutelfiguren binnen de lokale gemeenschap verzamelden de militairen nuttige informatie. De zittende eenheid heeft haar taken overgedragen aan de volgende verkenningsgroep.

Zoektocht containers

Op 15 januari 19:00 startte Zr. Ms. Luymes met de hulp aan de zoektocht naar de containers die ten noorden van de Waddeneilanden overboord sloegen. Het hydrografische opnemingsvaartuig kon niet meteen beginnen omdat de zeegang dit niet toeliet.

Lopende operaties buitenland:

 • Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met aan boord Nederlandse bemanningsleden, helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
 • Analisten van 306 Squadron op Vliegbasis Leeuwarden onderzoeken beelden uit het Midden-Oosten. Deze zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. De eenheid maakt met de informatie inlichtingenrapporten voor de strijd tegen ISIS.
 • Analisten van de zogenoemde Target Support Cell op Vliegbasis Volkel produceren onder meer zeer gedetailleerde coördinaten van doelen. Met deze informatie zetten coalitiepartners precisiegeleide munitie in op gevalideerde doelen om ISIS te bestrijden.
 • Nederlandse trainers ondersteunen het Speciale Operaties Trainings Centrum in de omgeving van Bagdad. Bij Erbil geven Nederlanders in samenwerking met partnerlanden trainingen, onder meer in leiderschap en het beveiligen van grote gebieden. Defensie levert ook een chirurgisch team voor het Amerikaanse Role 2-hospitaal. Hier werken de Nederlanders nauw samen met Deense en Britse medici.
 • 2 Nederlandse militaire adviseurs vervullen hun functie binnen de NAVO-capaciteitsopbouwmissie in Irak, die sinds oktober loopt. Er nemen ook 4 Nederlandse civiele experts aan deel.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die het vredesproces bewaken. Ze doen mee aan Unifil, Undof, Untso en USSC.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments (VPD’s) beschermen in de Golf van Aden Nederlandse koopvaardijschepen tegen piraterij. Daarnaast wordt regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig voor een nacht opgevangen.
 • Nederlandse militairen helpen mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Dat doen ze voor de United Nations Mission in South Sudan (UNMISS). Daarnaast richt de missie zich op het monitoren en onderzoeken van mensenrechtenschendingen, schept voorwaarden voor humanitaire hulpverlening en helpt de wapenstilstand te handhaven.
 • Zr. Ms. Zeeland fungeert als stationsschip in het Caribisch Gebied. Hier voert het schip kustwachttaken uit en counter-drugs operaties. Afgelopen weekend heeft het schip een havenbezoek gedaan aan San Juan in Porto Rico.

Operaties/acties binnenland:

 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie ruimde 33 explosieven.
 • De Belgische luchtmacht nam de bewaking van het Benelux-luchtruim (Quick Reaction Alert (QRA) over. Zij voeren deze taak tot en met donderdag 12 mei uit.