Marinevaartuig Luymes zoekt naar vermiste containers

Zr.Ms. Luymes biedt hulp bij de zoektocht naar de zeecontainers die nog worden vermist. Gisteravond is het marinevaartuig  de haven van Den Helder uitgevaren. Zr.Ms Vlaardingen wordt mogelijk ook ingezet, maar ligt vanwege de slechte weersomstandigheden nog binnen.

De MSC Zoe, een van de grootste containerschepen ter wereld,  verloor in de nacht van 1 op 2 januari 291 containers op de Noordzee ten noorden van de Waddeneilanden. Er zijn 2 containers met gevaarlijke stoffen overboord gegaan: een met lithiumbatterijen en een met peroxide. Bij de kustlijn en op de Waddeneilanden is een grote hoeveelheid van de goederen aangespoeld. Maar er worden nog steeds 51 containers vermist.

Side Scan Sonar

De Luymes vaart onder slechte omstandigheden ten noorden van Terschelling. Het hydrografisch opnemingsvaartuig  (HOV) kan ingezet worden bij golven van 2,5 tot 3 meter. Momenteel zijn de golven tot 2,5 meter hoog. Een HOV zoals de Luymes speurt de containers op met Side Scan Sonar. Dat gebeurt met een kleine torpedo die aan een kabel op ongeveer 30 meter achter het schip wordt aangesleept. Met een Multi Beam Sonar kan de Luymes ook nog bepalen of een gesignaleerde container openstaat. Er zijn nog geen resultaten bekend van de zoekactie.

Niet uitgevaren

Door de slechte weersomstandigheden is de mijnenjager Vlaardingen nog niet uitgevaren. De Vlaardingen is de rest van de week wel ‘schip van wacht’ en daarmee overal inzetbaar in de Nederlandse wateren.

Ook andere organisaties zoeken naar de containers.