Marineveteraan Eduard Jacob en oorlogsspion Bram Grisnigt overleden

Marineveteraan sergeant-majoor b.d. Eduard Jacob is eergisteren op 94-jarige leeftijd overleden als gevolg van een longontsteking.  De voormalige vliegtuigmaker bij de Marine Luchtvaart Dienst (MLD) stierf in een verpleeghuis in Julianadorp.

Jacob ging in 1941 bij de zeedienst in Nederlands-Indië. Toen daar in 1942 de oorlog uitbrak, vluchtte hij per schip met zijn marine-eenheid en belandde via Zuid-Afrika in Engeland. Daar werd hij bijgeschoold en ging aan de slag bij 320-Squadron Royal Dutch Naval Air Service.

Bijna 2,5 jaar geleden was Jacob nog bij een reünie in het Engelse Dunsfold.

Sergeant-majoor b.d. Eduard Jacob.
Sergeant-majoor b.d. Eduard Jacob.

Vanaf die locatie opereerde in 1944 zijn oude 320-Squadron. Dat was in augustus 1940  in Engeland opgericht met geëvacueerd personeel en materieel van de MLD. De eenheid stond onder bevel van een Nederlandse commandant, maar werd ingedeeld bij het Coastal Command van de Royal Air Force.

Jacob sleutelde in de Tweede Wereldoorlog vooral aan de B-25 Mitchell bommenwerper. Daarna diende de veteraan van november 1945 tot maart 1949 nog in Nederlands-Indië en in Nieuw Guinea in 1960 en 1961.

Nadat Jacob weduwnaar was geworden, verhuisde hij naar het Militair Tehuis Bronbeek. Daar woonde hij bijna 10 jaar.

Nederland verliest laatste oorlogsspion

Met het overlijden van sergeant b.d. Bram Grisnigt, afgelopen vrijdag in Bergen op Zoom, verloor Nederland ook zijn laatste oorlogsspion. Grisnigt zou deze maand 96 jaar zijn geworden.

Portretfoto uit 1941 van Bram Grisnigt.
Bram Grisnigt in zijn jonge jaren.

De Rotterdammer was tijdens de Tweede Wereldoorlog in Engeland opgeleid tot geheim agent. De verzetsstrijder werd met zijn maat Peter Hoekman in september 1943 boven Nederland gedropt om informatie over de Duitse bezetter door te spelen naar Londen. Door het inlichtingenwerk werd Grisnigt ook wel de Nederlandse James Bond genoemd.

In Duitse handen

Hoekman werd ongeveer 6 weken na de paradropping door de Duitsers  doodgeschoten. Grisnigt viel 5 maanden later ook in Duitse handen. Daarna belandde hij in verschillende concentratiekampen. In april 1945 werd hij in Ravensbrück bevrijd.

Op hoge leeftijd vertelde de voormalig oorlogsspion zijn oorlogsverhaal nog op een basisschool. Ook riep hij in ‘De Wereld Draait Door’ op de in de Tweede Wereldoorlog gevallen militairen te blijven eren.

Lees ook zijn verhaal van afgelopen oktober in de Defensiekrant.