Als vlam in pan slaat, stuurt Duits-Nederlands Legerkorps NAVO-landtroepen aan

Het 1 Duits-Nederlands Legerkorps in Münster is sinds vandaag Land Component Command voor de NATO Response Force (NRF). Hier maakt ook de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF), ook wel flitsmacht genoemd, deel van uit. Het Legerkorps nam de rol over van de Italianen.

Militairen met wapens in het veld. Trident Juncutre 2018.
Archieffoto november 2018. Toen trainden bataljons van verschillende landen ter voorbereiding op een inzet met NAVO-partners.

Gedurende 2019 staat het hoofdkwartier ‘standby’ en kan op korte termijn waar ook ter wereld landeenheden van de NRF aansturen.

Paraat voor de VJTF

Nederland heeft naast een landhoofdkwartier dit jaar nog meer eenheden voor de VJTF paraat: dat zijn een Special Operation Forces taakgroep, 4 F-16’s, een KDC-10 transport/tankvliegtuig, een C-130 Hercules-transportvliegtuig en een gemechaniseerd bataljon met gevechtssteun en logistieke ondersteuning.

KDC-10’s kunnen vliegtuigen in de lucht bijtanken, zoals hier een F-16 jachtvliegtuig.
Een KDC-10 en 2 F-16's.

De overige aan de NAVO beschikbaar gestelde Nederlandse  eenheden, die ná de flitsmacht, op een strijdtoneel verschijnen zijn: een amfibische taakgroep, bestaande uit een schip en mariniers, en nog eens 4 F-16’s.

“De NAVO bondgenoten vertrouwen op de NRF voor de collectieve verdediging van het grondgebied”, zei commandant 1 Duits-Nederlands Legerkorps luitenant-generaal Michiel van der Laan. ‘Wij hebben bewezen er klaar voor te zijn.”

Amfibisch transportschip in het water.
Amfibisch transportschip van de marine.

NATO Response Force

De NRF is een multinationale snelle reactiemacht, inzetbaar voor de verdediging van het NAVO-grondgebied en bij andere crisissituaties,waar ook ter wereld. Lidstaten leveren op rotatiebasis eenheden.

Naast een Land Component Command voor het aansturen van grondtroepen, doet een Air Component Command dat voor luchteenheden en stuurt een Maritime Component Command eenheden vanaf het water aan. Ook is een Special Forces Component Command. Dit leidt de inzet van Special Operations Forces in goede banen.

Het Duits-Nederlands legerkorps staat nu voor de 3e keer standby voor eventuele inzet van de NRF. Eerder gebeurde dit in 2005, 2008 en 2015. “We staan weer standby, klaar voor operaties: overal en altijd.”