Defensie helpt met opruimen vervuilde waddenstranden

Militairen helpen vanaf morgen de vervuilde stranden op de Waddeneilanden op te ruimen. Zo’n 100 militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte worden ingezet. Dit gebeurt op verzoek van de burgemeesters van Schiermonnikoog  en Terschelling. Voor de inzet, die waarschijnlijk 2 dagen duurt, zijn militairen teruggeroepen van hun kerstverlof. Mogelijk vertrekken zij vanavond al naar de Waddeneilanden.

Archieffoto: shovel op de shooting range Vliehors.
Archieffoto: shovel op de shooting range Vliehors.

Defensiepersoneel gestationeerd op het militaire oefenterrein ‘De Vliehors’ op Vlieland, is al sinds woensdag in touw het eiland te ontdoen van aangespoelde spullen. Dat gebeurt met behulp van een shovel en een kiepauto.

270 zeecontainers overboord

In de nacht van 1 op 2 januari verloor het containerschip Zoë ter hoogte van het Duitse Waddeneiland Borkum 270 zeecontainers. De containers en hun inhoud spoelen momenteel aan in het waddengebied en zorgen voor veel rommel en vervuiling. Het gaat om de meest uiteenlopende spullen: van speelgoed en meubels, tot koelkasten en automaterialen. De lokale autoriteiten hebben niet voldoende capaciteit om het op te ruimen.

De krijgsmacht heeft altijd meer dan 4.000 militairen paraat  voor inzet bij ernstige calamiteiten in het koninkrijk. Het gaat om specialistische capaciteiten, zoals de explosieven opruimingsdienst en drones. Daarnaast betreft het militairen voor het bewaken van een gebied, transportsteun of hand- en spandiensten zoals het opruimen van stranden.