Bijleveld vanuit Irak: “Islamitische Staat nog niet verslagen”

Nederland blijft zich ook in 2019 inzetten voor een stabiel Irak. Dat was de belangrijkste boodschap van minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten tijdens een kort bezoek aan het land. “De strijd tegen de Islamitische Staat (ISIS) is nog niet gestreden en de huidige stabiliteit in Irak is nog broos”, aldus de minister. Bijleveld was samen met staatssecretaris Barbara Visser op kerstbezoek bij een deel van de Nederlandse militairen die werken aan het verbeteren van de veiligheid in Irak. 

Minister en staatssecretaris van Defensie tussen Nederlands militairen in Erbil, Irak.
Bij de Nederlands militairen in Erbil, Irak.

Nederlandse vertegenwoordiging

Zondagavond hadden beide bewindspersonen in Bagdad een ontmoeting met Jeanine Hennis-Plasschaert, de nieuwe speciale VN-vertegenwoordiger voor Irak en hoofd van de VN-missie in het land. Met haar spraken zij over de laatste ontwikkelingen in de regio. Ook volgens Hennis gaat het nog wel even duren voordat ISIS verslagen is. “Er leeft hoop en optimisme in Irak, maar tegelijkertijd is de huidige situatie fragiel en niet onomkeerbaar”, aldus de VN-vertegenwoordiger.

De bewindspersonen maakten ook kennis met de hoogste civiele adviseur van de NAVO-missie in Irak (NMI), de Nederlandse diplomate Jeanette Seppen. NMI richt zich op versterking van de Iraakse veiligheidssector door middel van training en advies aan het Iraakse ministerie van Defensie. “De missie is pas recent van start gegaan. Het hervormen en opbouwen van de veiligheidsinstituties gaat veel tijd kosten”, aldus Seppen.

Groepsfoto met Ank Bijleveld-Schouten, Jeanine Hennis-Plasschaert, Barbara Visser en Jeanette Seppen.
Van links naar rechts: Bijleveld-Schouten, Hennis-Plasschaert, Visser en Seppen.

Bijleveld heeft bewondering voor de rol die beide vrouwen spelen. “Het is bijzonder om te zien hoe 2 Nederlandse vrouwen een belangrijke verantwoordelijkheid dragen bij het herstellen van de stabiliteit in dit land”, aldus de minister.

Ontmoeting commandant anti-ISIS-coalitie

Er was ook een ontmoeting met luitenant-generaal LaCamera, de commandant van de anti-ISIS-missie waar alle inspanningen gericht tegen ISIS in Irak en Syrië onder vallen. LaCamera gaf aan dat de Verenigde Staten blijven strijden tegen ISIS in de regio, ondanks het recente besluit om de Amerikaanse troepen uit Syrië terug te trekken.

Nederlandse trainers

Vanwege zware mist kon pas vandaag worden doorgevlogen voor een kort bezoek aan Erbil in de Koerdistan Autonome Regio (KAR). In Erbil trainen ongeveer 50 Nederlandse militairen de Koerdische strijdkrachten. Deze Peshmerga-strijders spelen een belangrijke rol in het stabiliseren van gebied dat is heroverd op ISIS. Op het Nederlandse deel van het internationale kamp werd met de Nederlandse militairen kerst gevierd.

Kerstkaarten voor militairen

Ook werden kerstkaarten uitgedeeld die door vrijwilligers in Nederland zijn gemaakt. Staatssecretaris Visser sprak van een bijzonder maatschappelijk initiatief. “Het afgelopen jaar zijn door vrijwilligers meer dan 2.000 kerstkaarten voor Nederlandse militairen op missie gemaakt. Die betrokkenheid is mooi en wordt zeker gewaardeerd”, aldus Visser.