Zr. Ms. De Ruyter weer thuis na schaduwen Russen

Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. De Ruyter ligt weer afgemeerd in Den Helder. Afgelopen 6 maanden voer het schip in bijna alle wateren rond Europa.

Door de toenemende activiteiten van de Russische federatie verplaatste het schip zich van de Zwarte Zee tot midden Noorwegen. Dat gebeurde binnen de Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2). Dit NAVO-vlootverband schaduwde de Russische marine in de Middellandse zee.

Snelle reactiemacht

De SNMG2 vormt de maritieme component van de NATO Response Force. Met deze permanente snelle reactiemacht kan het bondgenootschap snel en flexibel reageren op veiligheidssituaties.

Zr. Ms. De Ruyter tijdens Trident Juncture.

Zr. Ms. De Ruyter tijdens de grote NAVO-oefening Trident Juncture.

Het vlootverband stond onder bevel van de Nederlandse commandeur Boudewijn Boots. Ook de eerste helft van 2019 voert hij het commando over de SNMG2. De Koninklijke Marine maakt daar dan opnieuw met een schip deel van uit.

Naast het schaduwen van de Russen, nam het Nederlandse fregat het afgelopen half jaar deel aan verschillende maritieme oefeningen. Dat gebeurde onder meer met Bulgarije, Egypte, Griekenland, Oekraïne, Roemenië en Turkije. Ook speelde de De Ruyter een rol tijdens Trident Juncture, de grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog.

Zr. Ms. Evertsen

Het Nederlandse luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. Evertsen is ingeroosterd om vanaf komende maand de SNMG2 als vlaggenschip aan te voeren. Het vertrek staat gepland op 5 januari.