Minister bezoekt uitgebreide missie in Afghanistan

“Wij zijn vastbesloten om de Afghanen niet aan hun lot over te laten. Daarom ondersteunden onze mensen ook het leger en de politie toen Afghanistan in oktober voor het eerst in 8 jaar voor een nieuw parlement stemde. Daarmee leverden ze ook een belangrijke bijdrage aan de randvoorwaarden voor de presidentiele verkiezingen begin 2019.” Dit zei minister Ank Bijleveld-Schouten tijdens haar 3-daagse bezoek aan de Nederlandse missie in Afghanistan.

Het was het 1e bezoek van de bewindsvrouw sinds de uitbreiding van de Nederlandse missie tot zo’n 160 militairen. De uitbreiding bestaat voornamelijk uit special forces die een speciale Afhaanse eenheid in Mazar-e-Sharif trainen en begeleiden.

In de hoofdstad Kabul ontmoette Bijleveld onder anderen haar Afghaanse defensiecollega Tariq Bahrami, president Ashraf Ghani en premier Abdullah Abdullah. Ook sprak ze met Nederlandse militairen op het hoofdkwartier van Resolute Support. Het doel van deze missie is de versterking van het Afghaanse veiligheidsapparaat.

Met een kranslegging op het Resolute Support-hoofdkwartier stond de delegatie stil bij de gesneuvelde militairen. Tijdens verschillende gesprekken hoorde de minister over de actuele veiligheidssituatie. Er is sprake van een turbulente periode, mede door enkele grote aanslagen.

Speciale politie-eenheid

Op dag 2 lunchte Bijleveld op Camp Marmal in Mazar-e-Sharif met Nederlandse militairen. Ook ging ze mee met een training van het Duits-Nederlandse Special Operations Advisory Team (SOAT). In dit team zitten Nederlandse special forces die de speciale politie-eenheid Afghan Territorial Force 888  trainen, adviseren en begeleiden. Ook zag de minister een demonstratie van Nederlandse militaire beveiligers en een mobiel medisch team.

Begin juli stemde een ruime Kamermeerderheid in met uitbreiding van de missie van 100 militairen tot zo’n 160. Het gaat hierbij met name om de special forces van het SOAT. Ook werd de Nederlandse bijdrage aan de NAVO-missie verlengd tot en met 2021. Dit gebeurde mede op verzoek van de NAVO en Afghanistan.

Zeer effectief

Bijleveld zei hier toen het volgende over: “Afghaanse commando’s zijn zeer effectief gebleken in de strijd tegen de Taliban en andere extremisten.” Door deze hoogwaardige capaciteit te ontwikkelen moeten de Afghaanse strijdkrachten op termijn zelf voor de veiligheid van Afghanistan kunnen zorgen.