Eerste koudweertraining in Litouwse bossen

Komt de wind van zee, dan is de Litouwse winter te doen. Maar bij oostenwind kan de temperatuur dalen tot -20 graden. Wie dan in de buitenlucht werkt, moet weten wat hij of zij doet. Daarom volgden Nederlandse militairen van de NAVO-missie enhanced Forward Presence (eFP) deze week een koudweertraining.

Dat is hard nodig bleek begin dit jaar. Toen kregen sommige militairen in de Litouwse winter last van bevriezingsverschijnselen, omdat ze geen goede kleding hadden. Ook waren ze onvoldoende getraind, bleek uit onderzoek van koudweerspecialisten van Defensie.

Militair verzamelt brandhout.
Militair verzamelt hout voor een vuur.

Wintertijd

"Eigenlijk treden we best vaak op in winterse omstandigheden, terwijl we er weinig op trainen", beaamt compagniescommandant kapitein Richard de Jong. "Dus hebben we maatregelen genomen." Zo zijn er goede kledingpakketten aangevraagd voor onze militairen en begeleidden koudweer-specialisten de training.

Wakduiken

In 5 dagen moesten de Nederlanders laten zien hoe ze zichzelf en hun buddies inzetbaar houden. Ze bouwden onderkomens om uit de weerselementen te blijven en leerden wat ze moeten doen als iemand door het ijs zakt. "Daar hebben de mannen zeker wat van opgestoken", aldus De Jong.

Sokken wisselen

"Bij extreem weer tellen de kleine details", zegt mountain leader sergeant-majoor Robert Meijer. "Te laat natte sokken wisselen, betekent snel ijskoude voeten." Dit vergroot het gevaar op bevriezing en een militair met 'ijsklompen' is niet inzetbaar. "De koudweertraining was een ondergeschoven kindje", reflecteert Meijer. "Maar gezien de houding van Rusland zullen we vaker opereren in gebieden waar het zeer koud kan worden. Daar moeten we op voorbereid zijn."