Weekoverzicht Defensieoperaties

Onder leiding van vlaggenschip Zr.Ms. De Ruyter oefende de Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2) met de Egyptische marine. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 5 tot en met 11 december.

De training, gepland na een havenbezoek aan Alexandrië, was bedoeld om de interoperabiliteit tussen de NAVO en de Egyptische marine te vergroten. De schepen manoeuvreerden tactisch in mediterraan winterweer. Ook werd geoefend met helikopters.

Egypte nam deel met een fregat, patrouillevaartuig en bevoorradingsschip. SNMG2 bestaat naast het luchtverdedigings- en commandofregat De Ruyter uit een Spaanse bevoorrader en Canadees fregat. Het vlootverband maakt deel uit van de snelle reactiemacht van de NAVO.

Eskadercommandant commandeur Boudewijn Boots laat zich lovend uit over de Egyptische collega’s. “Ik kijk uit naar meer samenwerking met de Egyptische marine op de Middellandse Zee.”

Midden-Oosten

In de strijd tegen terreurorganisatie ISIS ondersteunden Nederlandse F-16’s grondtroepen tijdens 9 missies. Bij 6 werden wapens ingezet. De toestellen kwamen in actie boven de Syrische provincie Deir al Zour bij Abu Kamal. Hierbij zijn voertuigen, logistieke opslagplaatsen en strijders aangevallen.

Afgelopen week behaalde het Nederlandse F-16-detachement in Jordanië een mijlpaal. Sinds het begin van de operaties in 2014 vlogen Nederlandse F-16’s 11.000 uren boven het inzetgebied in Irak en Oost-Syrië. Het F-16-detachement vliegt nog tot en met 31 december missies voor de internationale coalitie die strijdt tegen terreurgroep ISIS.

Mali

Na afronding van patrouilles bij de grens met Burkina Faso, voerde de lange-afstandsverkenningstaakgroep operaties uit in Gao. Door te praten met sleutelfiguren binnen de lokale gemeenschap verzamelden de militairen nuttige informatie.

Nederlandse patrouille in Mali nadert rivier.
Patrouille in Mali.

Litouwen

De Nederlandse militairen in Litouwen volgen een koudweertraining. Die staat onder supervisie van 2 koudweerspecialisten.

Bekijk de vlog op de Landmacht Facebookpagina

Lopende operaties buitenland:

 • Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met aan boord Nederlandse bemanningsleden, helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
 • Analisten van 306 Squadron op Vliegbasis Leeuwarden onderzoeken beelden uit het Midden-Oosten. Deze zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. De eenheid maakt met de informatie inlichtingenrapporten voor de strijd tegen ISIS.
 • Nederland neemt met ongeveer 145 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support in Afghanistan. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel verstevigen ze de Afghaanse politie en het leger. Een Nederlands chirurgisch team werkt ook in Mazar-e-Sharif.
 • Meer dan 220 militairen leveren een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. De NAVO-aanwezigheid in Litouwen onderstreept de solidariteit met de Baltische Staten en Polen.
 • Nederlandse trainers ondersteunen het Speciale Operaties Trainingscentrum in de omgeving van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Bij Erbil geven Nederlanders in samenwerking met partnerlanden trainingen in onder meer leiderschap, optreden bij duisternis en het beveiligen van grote gebieden. Defensie levert in Irak ook een chirurgisch team voor het Amerikaanse role-2-hospitaal.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die het vredesproces bewaken. Ze doen mee aan UNIFIL, UNDOF, UNTSO en USSC.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments (VPD’s) beschermen in de Golf van Aden Nederlandse koopvaardijschepen tegen piraterij. Daarnaast wordt regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig voor een nacht opgevangen.
 • Nederlandse militairen helpen mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Dat doen ze voor de United Nations Mission in South Sudan (UNMISS). Daarnaast richt de missie zich op het monitoren en onderzoeken van mensenrechtenschendingen, schept voorwaarden voor humanitaire hulpverlening en helpt de wapenstilstand te handhaven.
 • Voor het Africa Contingency Operations Training and Assistance (Acota)-programma verzorgen Nederlandse militairen opleidingen in Burkina Faso.
 • Zr.Ms. Zeeland fungeert als stationsschip in het Caribisch gebied.

Operaties/acties binnenland:

 • De luchtmacht bewaakt tot begin 2019 met 2 F-16’s het luchtruim boven België, Nederland en Luxemburg.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie maakte 35 explosieven onschadelijk, grotendeels uit de Tweede Wereldoorlog.
 • Defensie leverde militaire bijstand aan het Korps Politie Curaçao voor een actieprogramma tegen criminaliteit (‘ta basta awor’).
 • Militaire specialisten ondersteunden op verzoek van justitie bij het doorzoeken van diverse panden, woningen en omliggende percelen.

Laatste weekoverzicht

Volgende week woensdag (19/12) gaat het laatste Weekoverzicht Defensieoperaties van dit jaar online. Op 9 januari verschijnt het eerste in 2019.