Weekoverzicht Defensieoperaties

In de strijd tegen terreurorganisatie ISIS ondersteunden Nederlandse F-16’s grondtroepen tijdens 9 missies. Bij 7 werden wapens ingezet. Een overzicht van Defensieoperaties van 28 november tot en met 4 december 2018.

Canadese Chinook circelt boven grondtroepen in waas van opstuivend zand.
Luchtmobiele operatie in Mali (december 2018).

De toestellen kwamen in actie boven de Syrische provincie Deir al Zour bij Abu Kamal. Hierbij zijn voertuigen, logistieke opslagplaatsen en strijders van ISIS aangevallen.

Mali

In onder meer gesprekken met de lokale bevolking verzamelde de lange-afstandsverkenningstaakgroep inlichtingen bij de grens met Burkino Faso. Ook werd een aantal luchtmobiele operaties uitgevoerd in samenwerking met Chinook- en Griffin-helikopters van de Canadezen.

Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen in gesprek met militair.
Veteranenombudsman Reinier van Zutphen in Mazer-e-Sharif.

Afghanistan

Commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit en Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen waren op werkbezoek in Mazar-e-Sharif. Beiden hebben een relatie met Defensie. Smit is voorzitter van het Nationaal Comité Veteranendag en Van Zutphen is ook ombudsman van de veteranen.

Nederland neemt met ongeveer 160 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support in Afghanistan. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel verstevigen ze de Afghaanse politie en het leger. Een Nederlands chirurgisch team werkt ook in Mazar-e-Sharif.

Lopende operaties buitenland:

 • Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met aan boord Nederlandse bemanningsleden, helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
 • Analisten van 306 Squadron op Vliegbasis Leeuwarden onderzoeken beelden uit het Midden-Oosten. Deze zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. De eenheid maakt met de informatie inlichtingenrapporten voor de strijd tegen ISIS.
 • Meer dan 220 militairen leveren een bijdrage aan de enhanced Forward Precense. De NAVO-aanwezigheid in Litouwen onderstreept de solidariteit met de Baltische Staten en Polen.
 • Nederlandse trainers ondersteunen het Speciale Operaties Trainingscentrum in de omgeving van Bagdad. Bij Erbil geven Nederlanders in samenwerking met partnerlanden trainingen in onder meer leiderschap, optreden bij duisternis en het beveiligen van grote gebieden. Defensie levert in Irak ook een chirurgisch team voor het Amerikaanse role-2-hospitaal.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die het vredesproces bewaken. Ze doen mee aan UNIFIL, UNDOF, UNTSO en USSC.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments (VPD’s) beschermen in de Golf van Aden Nederlandse koopvaardijschepen tegen piraterij. Daarnaast wordt regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig voor een nacht opgevangen.
 • Nederlandse militairen helpen mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Dat doen ze voor de United Nations Mission in South Sudan (UNMISS). Daarnaast richt de missie zich op het monitoren en onderzoeken van mensenrechtenschendingen, schept voorwaarden voor humanitaire hulpverlening en helpt de wapenstilstand te handhaven.
 • Voor het Africa Contingency Operations Training and Assistance (Acota)-programma verzorgen Nederlandse militairen opleidingen in Burkina Faso. De trainingen in Oeganda zijn afgerond. Het team keerde terug naar Nederland.
 • Zr.Ms. Zeeland loste Zr.Ms. Friesland af als stationsschip in het Caribisch gebied. De Friesland keert vandaag terug in thuishaven Den Helder.

Operaties/acties binnenland:

 • De luchtmacht bewaakt tot begin 2019 met 2 F-16’s het luchtruim boven België, Nederland en Luxemburg.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie maakte 39 explosieven onschadelijk, grotendeels uit de Tweede Wereldoorlog.
 • Om toekomstige natuurbranden beter te bestrijden, sloegen militairen een zogenoemde calamiteiten-waterput bij de Harskamp. Dat gebeurde op verzoek van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden.
 • Militaire zoekspecialisten kwamen 2 keer in actie ter ondersteuning van de politie.
 • Een CBRN-eenheid (chemisch, biologisch, radiologisch, nucleair) verrichtte metingen in het Limburgse Stein. Daar was een postbode via een pakket in contact gekomen met een irriterende stof. Die bleek onschadelijk.