Samenspel van land- en luchtmacht in Amerikaanse Yuma

Marine Corps Air Station Yuma is 3 weken lang het toneel van oefening ‘Desert Bull’. In Arizona worden alle registers opengetrokken. Samen met ‘groene’ collega’s oefent het voltallige 336 Squadron met 2 van zijn C-130-transportvliegtuigen. In 3 waves per dag droppen de luchtmachtmilitairen vracht, parachutisten en trainen laagvliegen.

Bijzonder is dat nooit eerder de agenda’s van het hele Squadron zijn geblokt voor een dergelijke oefening.  
Met 160 man reisde de transporteenheid uit Eindhoven onlangs af naar de Verenigde Staten. Een ‘paarse’ club, waar naast de luchtmachters ook collega’s van het Korps Commandotroepen en de Luchtmobiele Brigade aanhaakten.  

Naar joint operationeel concept

Voor detachementscommandant luitenant-kolonel Jorrit de Gruijter een langgekoesterde wens die uitkomt. “Wij zitten momenteel in transitie van de logistieke taak, die we tot voor kort primair deden, naar een joint operationeel concept. Dat gebeurt met de landmacht. Deze 3 weken trainen we dat met elkaar.”

Geef het een naam

Samen, hand in hand, joint, geef het een naam. Voor De Gruijter komt het allemaal op één belangrijk hoofddoel neer: met z’n allen deze oefening tot een goed einde brengen. Want alleen met je eigen clubje kom je er volgens hem niet. 

Onwijs mooi

“Zonder pathfinders op de grond kunnen we geen vracht droppen. Zonder voorbereiding van de bevoorraders is die vracht niet gereed en zonder kennis van de loadmasters kun je de kist niet goed beladen. Het is een groot samenspel. Doordat we nu samen op een postzegel zitten krijg je veel meer inzicht in het eindproduct en de inspanning die verschillende secties daar in stoppen. Onwijs mooi om te zien. ”

Desert Bull loopt tot 15 december.