Minister Ank Bijleveld ontmoet nieuwe Belgische ambtsgenoot

“Hoe pakt België dat aan?” Deze vraag stelde minister Ank Bijleveld gisterenavond verschillende keren aan Sander Loones, de nieuwe minister van Defensie van België. Er waren dan ook genoeg onderwerpen om samen over te praten. De ontmoeting was daarnaast een gelegenheid om een contract voor verkoop van radarsystemen aan België te ondertekenen.

Europese ontwikkelingen, militaire mobiliteit, de strijd tegen ISIS en de unieke samenwerking op het gebied van de marine: dat waren enkele van de onderwerpen waar de ministers elkaar over spraken.

Sommige daarvan zijn een illustratie van wat minister Bijleveld “de unieke en nauwe band tussen België en Nederland” noemde. De “goede en professionele” samenwerking in Jordanië is daar volgens haar ook een mooi voorbeeld van.

Stokje overdragen

Bij meerdere onderwerpen wilde Bijleveld graag weten hoe de Belgische minister erover dacht en welke activiteiten België ontplooit. Bijvoorbeeld waar het gaat om de ‘standaard diplomatieke toestemming’ voor EU- en NAVO-partners met betrekking tot militaire mobiliteit. Door die goed te regelen, kunnen militairen en defensiematerieel in de toekomst veel soepeler door Europa bewegen. Ank Bijleveld: “Wat heeft België op nationaal niveau al ondernomen om dit te organiseren?”  Daarnaast gaf ze aan verheugd te zijn over het Belgische besluit tot de verwerving van de F-35: “Onze samenwerking die al bij de F-16 bestaat, kan nu op hoofdlijnen worden voortgezet.” De minister vond het ook erg mooi dat België Nederland opvolgt als lid van de VN-Veiligheidsraad: “Ik draag vanuit Defensie graag het stokje aan u over.”

Auto's met radar op dak in het veld.

Beproeving van de Squire-radar in juni 2014.

SQUIRE-radarsystemen

Minister Sander Loones zit namens de Nieuw-Vlaamse Alliantie sinds 12 november in de Belgische regering. Voor het gesprek met minister Bijleveld kon hij meteen zijn eerste contract met Nederland ondertekenen. Het gesprek en het diner werden namelijk voorafgegaan met de ondertekening van een verkoopcontract. België neemt met dit contract 9 SQUIRE Block II-radarsystemen van Nederland over. En ook dat betekent weer een versterking van de samenwerking tussen de twee landen.