Duitsland en Nederland integreren als een Matroesjkapop

“De wereld verandert. En we zoeken allemaal naar manieren om onze militaire capaciteit te maximaliseren, zonder soevereiniteit te verliezen. Eén van de manieren is diepe integratie.” Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer was vandaag 1 van de Nederlandse sprekers op de Berlin Security Conference. Het thema van de jaarlijkse bijeenkomst was ‘Europese veiligheid en Defensie – trans-Atlantisch blijven, meer Europees acteren’.

Gezamenlijk optreden van een Duitse Leopard en een Nederlands CV90-infanteriegevechtsvoertuig.

Gezamenlijk optreden van een Duitse Leopard en een Nederlands CV90-infanteriegevechtsvoertuig.

De 2-daagse conferentie is toonaangevend. Het ongeveer 1000-koppige publiek bestaat uit ministers, directeuren-generaal, topfunctionarissen van krijgsmachten, ambassadeurs en directeuren van denktanks en de defensie-industrie.

Mede-organisator

Omdat Nederland de bijeenkomst mede organiseerde, was Defensie uitgebreid vertegenwoordigd. Naast de CDS en de commandanten van alle krijgsmachtdelen was ook staatssecretaris Barbara Visser aanwezig. “Je moet gewoon beginnen met samenwerken en resultaten laten zien. Dan volgen andere landen vanzelf. Het MRTT- project voor militair strategisch luchttransport heeft dat laten zien. Voor succes is het volgende nodig: overeenstemming over doel, kosten en tijdspad. En vooral 1 land dat de leiding neemt.” 

Vertrouwen

Diepe integratie. Wat bedoelde Bauer daar precies mee? “Misschien vinden sommigen het eng klinken. Alsof je de controle kwijtraakt. Maar je wordt juist sterker. Het is een vorm van slimme internationale defensie. Daarmee is niet gezegd dat het makkelijk is. Het vraagt om diepte-investeringen. Niet alleen in termen van geld, maar in relaties. En bovenal vraagt het om vertrouwen.”

Het Duits-Nederlandse militaire partnerschap wordt gezien als een blauwdruk in Europa voor effectieve samenwerking en integratie. Om te laten zien hoe diepe integratie de Nederlandse krijgsmacht heeft geholpen, deelde Bauer een aantal voorbeelden met zijn publiek.

Duitse en Nederlandse Patriot-eenheden oefenen samen op Kreta (oktober 2016).

Duitse en Nederlandse Patriot-eenheden oefenen samen op Kreta (oktober 2016).

Culturele integratie

Bauer: “De structuur van 414 Tankbataljon, een gemixt Duits-Nederlands tankbataljon, is eigenlijk die van een Matroesjkapop. Een Nederlandse compagnie met Duitse Leopard 2-gevechtstanks, is onderdeel van een Duits tankbataljon. Die is weer deel van een Nederlandse brigade die onder het commando van een Duitse divisie valt.”

Bij deze vorm van integratie zijn procedures en techniek volledig op elkaar afgestemd. Bauer: “Maar wat deze integratie echt compleet maakt is het bereiken van het niveau van culturele integratie. Dat is dus iets anders dan streven naar een Europees leger. Besluiten over de inzet van militairen blijven voorbehouden aan de regering en de Tweede Kamer.”

Beste van 2 werelden

Dat culturele integratie zelfs bij buurlanden niet vanzelfsprekend is, legde Bauer uit aan de hand van een voorbeeld: “Als een Duitse commandant besluit om rechts te gaan, dan volgt iedereen hem. Als een Nederlandse commandant diezelfde beslissing maakt, dan is dat het startpunt voor een discussie over de voor- en nadelen tussen links en rechts. 414 Tankbataljon heeft beide culturen weten te integreren. Je kan wel stellen dat zij het beste van beide werelden combineren.”