Pistool Seyss-Inquart naar Nationaal Militair Museum

Het Nationaal Militair Museum heeft er met het persoonlijke pistool van Arthur Seyss-Inquart een topstuk bij. Het wapen van de rijkscommissaris van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog lag 73 jaar in de kast van een toenmalig tolk en zijn familie. Via het Bevrijdingsmuseum Zeeland kwam het in Soesterberg terecht. Het is vanaf vandaag te zien in de vaste opstelling over de Tweede Wereldoorlog.

Man toont pistool bij uniformen.
Conservator Mathieu Willemsen van het Nationaal Militair Museum toont het wapen bij de uniformen van Arthur Seyss-Inquart.

Seyss-Inquart was tijdens de oorlog “zowel koning als premier”, legt conservator Mathieu Willemsen uit over de persoon achter het wapen. Hij vertelde dat aan schoolkinderen die het museum vanmiddag bezochten om het historische stuk al even te bekijken. Vanaf morgen ligt het in de vitrine bij beide uniformen en het persoonlijke degen van de hoogste Nazi van Nederland.

Bevrijdingsmuseum Zeeland

In juli van dit jaar kreeg directeur Kees Traas van het Bevrijdingsmuseum Zeeland een bijzondere schenking. De dochter van een tolk die diende bij het Canadese leger, meldde zich met een wapen. Haar vader zat in het Canadese gevolg dat Seyss-Inquart aan het eind van de oorlog in de buurt van Hamburg gevangen nam. Tijdens het fouilleren vond een Canadese militair het pistool, een Sauer 38H, en gaf het aan de Nederlander in het gezelschap. Traas vond de schenking van dusdanig nationaal belang dat hij het aan het NMM gaf.

Belangrijke herinnering

Volgens conservator Willemsen is het een belangrijk object: “Seyss-Inquart was een van de 12 topnazi’s die in 1946 ter dood werd veroordeeld tijdens het proces van Neurenberg. Het pistool herinnert aan de leider van Nederland gedurende de oorlog, en is dus onderdeel van onze nationale militaire geschiedenis.” Of het wapen gebruikt is weet hij niet. “Het vuile werk knapte hij natuurlijk niet zelf op, daar had hij zijn mensen voor. Maar de handtekening voor die opdrachten kwam van hem.”

Restauratie

Het pistool was licht beschadigd en verroest maar wel in werkende staat. “We hebben het deels gerestaureerd, maar men mag blijven zien dat het een oud wapen is met een geschiedenis. Het is voor de expositie onklaar gemaakt. De onderdelen bewaren we natuurlijk met grote zorg in ons depot.” Naast de persoonlijke stukken van Seyss-Inquart, laat het museum ook het wapen van NSB’er Rost van Tonningen en het Ridderkruis van Oostfrontstrijder Mooyman zien. “Ze herinneren aan een donker verleden dat je niet mag vergeten”, besluit Willemsen.