Bliksembezoek hoogste militair aan Afghanistan en Jordanië

“Professioneel en trots. Dat zijn de woorden die me als eerste te binnen schieten als ik denk aan de afgelopen dagen.” Commandant der Strijdkrachten (CDS) luitenant-admiraal Rob Bauer zei dit na een bliksembezoek aan het Noord-Afghaanse Mazar-e-Sharif en de Nederlandse F-16-eenheid in Jordanië. Hij sprak er met het personeel over hun werk en ervaringen.

CDS Bauer in gesprek met leden van de Nederlandse force protection in Afghanistan.

CDS Bauer in gesprek met leden van de Nederlandse force protection in Afghanistan.

De Nederlanders helpen er bij de opbouw van het Afghaanse veiligheidsapparaat. De Nederlandse trainers vertelden hoe zij Afghaanse militairen en agenten trainen om hun werk verder te verbeteren. Zij vertelden ook hoe hun werk wordt bemoeilijkt door de verslechterende veiligheidssituatie. Er is veel bescherming nodig om de missie goed en veilig uit te voeren. Hoe dat in de praktijk gaat, lichtte leden van het force protection element toe tijdens een demonstratie. Deze militairen beschermen de trainers tijdens hun werk.

Speciale eenheid

Ook bracht de delegatie buiten de poort een bezoek aan een training van een Afghaanse speciale eenheid die wordt getraind en geadviseerd door een Nederlands Special Operations Advisory Team.

CDS Bauer levert bommen af bij Nederlandse F-16’s.

CDS Bauer levert bommen af bij Nederlandse F-16’s.

Munitiecomplex

Na een 2e nacht op het Duitse Camp Marmal in Afghanistan zette de CDS koers naar Jordanië. Hier ontmoette hij de Nederlandse F-16 eenheid die vanaf een vliegveld in de woestijn strijdt tegen de islamitische terreurorganisatie ISIS. Na een korte briefing over het verloop van de strijd, bezocht Bauer het munitiecomplex. Daarna leverde hij bommen af op de flightline en assisteerde hij bij het veilig binnenhalen van 2 F-16’s die terugkwamen van hun middagmissie.

Arbeidsvoorwaarden

Ook op het vliegveld sprak Bauer met het Nederlandse personeel over wat ze doen en wat ze bezighoudt. Ook het ‘nee’ tegen het onderhandelaarsakkoord arbeidsvoorwaarden kwam hierbij aan de orde. Bauer toonde begrip voor wat er leeft onder mensen en ging vooral in op het proces. Hij sprak de hoop uit dat er snel een akkoord komt.