Rode baretten verkennen onbekend terrein Mali

De Nederlandse verkenningstaakgroep in Mali voerde de afgelopen periode een grote en bijzondere operatie uit. Het operatiegebied was moeilijk toegankelijk en ver weg, zo’n 500 kilometer van de thuisbasis in Gao. Canadese Chinook-transporthelikopters vlogen de Nederlanders in.

Nederlandse militairen in een Canadese Chinook onderweg naar het operatiegebied.

Nederlandse militairen in een Canadese Chinook onderweg naar het operatiegebied.

Voor de rode baretten van 12 Infanteriebataljon een uitgelezen mogelijkheid om de luchtmobiele hoofdtaak onder operationele omstandigheden uit te voeren. Operatie Greenroom was ook de grootste luchtmobiele operatie van een langeafstandsverkenningstaakgroep in Mali tot nu toe.

Het operatiegebied bevond zich in de omgeving van Timboektoe en Mopti, in de centrale regio van Mali. De omstandigheden vroegen om een uitgebreide logistieke voorbereiding. Met de Canadezen moesten zaken worden afgestemd, maar ook met Belgische partners, Duitse en Zweedse. Die laatste 2 zorgden met de onbemande verkenningstoestellen Heron en Hermes vanuit de lucht voor informatie. 

Timboektoe fungeerde als springplank. Hier werden de drills doorgenomen, inlichtingen gebriefd en de laatste voorbereidingen getroffen. Op de zogenoemde mission support site in Mopti stond alles gereed voor de logistieke steun. Medische ondersteuning en voldoende brandstof hadden hierbij prioriteit.

Na ’s ochtends te zijn ingevlogen, begon de patrouille in dit relatief onbekende terrein. Dit bracht de nodige spanning met zich mee. Zouden vijandige strijders of Malinese militairen de patrouille begroeten? Het bleken gelukkig de laatsten en samen met hen werd contact gelegd met de bevolking.

De eenheid verzamelde zo waardevolle informatie voor VN-missie Minusma. Die was bijzonder welkom voor de beeldvorming van de Force Commander over deze regio.