Minister en mariniers doorsnijden Schotse hoogvlakte

Minister Ank Bijleveld-Schouten bezocht de afgelopen dagen de bergtraining van de 2nd Marine Combat Group in de Schotse bergen. Ze zag met eigen ogen en ondervond aan den lijve wat het is om onder zware omstandigheden te trainen.

Minister in bosjes kijkend door verrekijker.

Minister Bijleveld liep en oefende mee met de mariniers.

Op dit moment oefenen ongeveer 300 mannen en vrouwen in de bergen. Nog eens 100 militairen zorgen voor de ondersteuning. Bijleveld noemde het indrukwekkend om te zien hoe de militairen samenwerken. "Het is niet gemakkelijk om onder deze extreme omstandigheden te overleven, laat staan te vechten", zei ze.

De minister liep mee met een groep mariniers die een zogenoemde 'advance to contact'-oefening deden. Daarbij gaan mariniers voorwaarts tot er contact wordt gemaakt met de (oefen)vijand. De harde wind, de slagregen en het onherbergzame terrein vroegen het uiterste van de mariniers. "Het zijn zware omstandigheden waaronder de mariniers trainen, maar als je van de natuur en het buitenleven houdt, is het ook een uitzonderlijk mooie ervaring. Die prachtige vergezichten blijven mij althans nog lang bij."

Minister in Schots landschap met mariniers op achtergrond.

Minister Bijleveld was onder de indruk van de bergtraining en het landschap.

Gesprekken

Naast meekijken en -lopen ruimde Bijleveld veel tijd in voor gesprekken met de mariniers. Ze wilde niet alleen horen wat er goed gaat, maar ook wat er beter kan. Zaken als zorgen over het aantal vacatures, de arbeidsvoorwaarden en ook de kazerne in Vlissingen passeerden de revue. Ook het materieel stond op de gespreksagenda, want goed materieel draagt bij aan het moraal van de militairen. Bijleveld: "Ik vind het belangrijk om op de werkvloer met elkaar in gesprek te gaan. We moeten samen werken aan het verder op orde brengen van de krijgsmacht."

Volgende week start de eindoefening en komt er een einde aan 5 weken bergtraining.