Tegenaanval tijdens Trident Juncture op land bijna voltooid

De grote tegenaanval van de Nederlandse landmachtmilitairen tijdens Trident Juncture in Noorwegen eindigt vandaag. De afgelopen 3 dagen was het aan de militairen van 45 Pantserinfanteriebataljon met hun CV90-gevechtsvoertuigen, om samen met de Duitsers terrein terug te winnen, nadat, in het NAVO-scenario, een bondgenoot werd aangevallen.

Militairen met wapens in het veld. Trident Juncutre 2018.

Bataljons van verschillende landen namen het tijdens de aanval tegen elkaar op. Nederland streed samen met de Fransen, Noren en Duitsers tegen een samengestelde Zweedse brigade.

De Fransen en Noren vertraagden de dagen ervoor de opmars van de vijand. Terwijl het Nederlandse bataljon in 3 dagen met zijn pantservoertuigen richting het noorden verplaatste om het gevecht over te nemen en de vijand terug te dringen. Een dergelijke operatie vergt veel (internationale) afstemming: 1 van de belangrijkste oefendoelen van Trident Juncture.

De Kodiak op ijzige weg in Noorwegen.

Tijdens de tegenaanval stuitten de Nederlanders op veel hindernissen. De Kodiak werd ingezet om mijnen te ruimen.

Verplaatsing

De verplaatsing naar het begin van de aanval besloeg zo'n 200 kilometer en ging met 100 voertuigen deels over de reguliere Noorse wegen en deels over moeilijker begaanbare smalle en soms gladde wegen. 112 Pantsergeniecompagnie versterkte samen met een Noorse bruglegger een brug op de route, zodat de zware bergingstanks en de Kodiak-doorbraaktank van Nederland hier overheen konden.

Militair bij tent warmt zijn handen boven pannetje op vuur.

Onderweg sliepen de militairen in Noorse tenten.

Terug

Ook de komende dagen zullen in het teken staan van verplaatsen. De militairen rijden met hun voertuigen terug naar het kamp in Rena, zo'n 150 kilometer boven Oslo. Hier verbleven zij ook de eerste 2 weken van de oefening. Die weken bestonden vooral uit trainingen in kleiner verband, zoals koudweertraining, Noorse rijles en schietoefeningen.

Vanaf het weekend start de grote logistieke verplaatsing terug naar Nederland. De militairen vliegen naar huis, hun voertuigen en materieel worden per boot en trein vervoerd.

Kolonne militaire voertuigen over weg in Noorwegen. Trident Juncture 2018.

Met zo'n 100 voertuigen, waaronder Boxers, CV90's en bergingstanks, verplaatsten de Nederlanders zich richting het noorden.

VJTF

Per 1 januari 2019 staat 45 Pantserinfanteriebataljon, samen met ondersteunende eenheden, als 45 battlegroup paraat voor de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF). Dit is de NAVO-flitsmacht die uitrukt als NAVO-grondgebied wordt aangevallen. Nederland vormt een jaar lang samen met de Noren en de Duitsers de landbrigade van de VJTF.