Minister: meer maatwerk in dienstverlening aan thuisfront

Er is meer maatwerk nodig in de dienstverlening van Defensie aan het thuisfront. Daarom gaat het ministerie de komende tijd praten met de vertegenwoordigers van het thuisfront op lokaal niveau om te zien wat beter kan en hoe een doelgroep gericht aanbod haalbaar is. Dat zei minister Ank Bijleveld-Schouten vanmiddag bij de Veteranenlezing in Ede.

Minister Bijleveld.

Minister Bijleveld wil meer maatwerk in diensterlening aan het thuisfront (archieffoto).

Defensie organiseert allerlei activiteiten voor het thuisfront, maar weet maar gedeeltelijk of die activiteiten wel aansluiten bij de behoefte. Volgens Bijleveld zijn sommige doelgroepen binnen het thuisfront maar weinig in beeld. "We doen bijvoorbeeld veel voor gezinnen met jonge kinderen, maar voor tieners hebben we weinig activiteiten.

Informatievoorziening

Ook de informatievoorziening voor lange missies kan beter. Uit recent onderzoek van Defensie onder het thuisfront van veteranen in werkelijke dienst, blijkt dat zij heel tevreden zijn  over de informatievoorziening. De tevredenheid wordt tijdens de missie minder, want het thuisfront juist meer én frequenter wil horen hoe het gaat in het missiegebied. En ook na de missie zouden ze graag meer van Defensie horen.

"Overigens denken we nog wel na over de reikwijdte van wat we wel en niet kunnen doen", stelde Bijleveld. "Het is de vraag of het wenselijk is om rechtstreeks contact te hebben met het thuisfront. En niet via de militair wanneer deze gewoon in Nederland is. Hoe dan ook, er is meer maatwerk nodig in de dienstverlening aan het thuisfront." Ze is benieuwd welke tips en aanbevelingen voorbij komen.

Zorg voor militair en thuisfront

Bijleveld benadrukte dat er ook na een missie zorg is voor veteranen én hun thuisfront. Als een veteraan problemen heeft, wordt er ook nagegaan of er zorg nodig is voor het thuisfront. Ook kan het thuisfront contact leggen met het Veteranenloket als zij zien dat het met een veteraan niet goed gaat. "Er kloppen nog regelmatig kinderen van Indiëveteranen aan bij het Veteranenloket, want bij sommigen komen de ervaringen uit het uitzendgebied weer sterk naar boven. We kijken dan welke zorgvraag er bij de veteraan is, maar bieden zeker ook  een luisterend oor aan het thuisfront."

De Veteranenlezing is een initiatief van het Veteraneninstituut. Het thema was dit jaar ‘Relaties onder vuur. Samen aan zet’.