Weekoverzicht Defensieoperaties

In de strijd tegen terreurorganisatie ISIS ondersteunden Nederlandse F-16’s grondtroepen tijdens 9 missies. Bij 4 zijn wapens ingezet. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 24 tot 31 oktober 2018.

F-16 in shelter met onderhoudspersoneel.
Onderhoudspersoneel aan het werk bij een F-16 (januari 2018).

Dat gebeurde in de provincies Deir al Zour en Ninawa, in de omgeving van Abu Kamal (Oost-Syrië) en Mosul (Irak). Doelwit waren opslagplaatsen en voertuigen van ISIS.

Rennende vrouwelijke militairen.
Aan het hardloopevenement deden ook Nederlandse militairen mee.

Litouwen

Samen met Belgische, Duitse en Litouwse collega’s leerden Nederlandse militairen Litouwse kinderen samen te werken bij het uitvoeren van opdrachten.

Nederlandse en Duitse militairen namen verder deel aan een hardloopevenement in Vilnius. Het Litouwse leger organiseert dat jaarlijks ter nagedachtenis aan gesneuvelde collega’s.

Nederland levert met meer dan 220 militairen een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. De NAVO-aanwezigheid in Litouwen onderstreept de solidariteit met de Baltische staten en Polen.

Canadese helikopter levert goederen.
Nederlandse militairen bij een Canadese Griffon-helikopter.

Mali

De langeafstandsverkenningstaakgroep voerde in dorpen zuid van Gao meerdere zogenoemde Street Level Engagement-operaties uit. Hierbij praten de militairen voornamelijk met de lokale bevolking. Voor de overnachting maakten de Nederlanders gebruik van VN-kampementen.

De militairen trainden daarnaast onder meer close combat attacks en calls for fire met Canadese Griffon-helikopters. Ook ruimden zij tijd in om voertuigen en materialen te inspecteren en onderhouden.

Vurend kanon van fregat.
Het boordkanon van Zr.Ms. De Ruyter lost een schot.

SNMG2

Onder leiding van vlaggenschip Zr.Ms. De Ruyter arriveerde de Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG 2) in Noorwegen voor oefening Trident Juncture. Het vlootverband legde daarvoor 4.000 zeemijl af. Gewoonlijk patrouilleert SNMG2 op de Middellandse Zee.

Trident Juncture is met meer dan 65 schepen, 10.000 voertuigen, 50.000 militairen en 250 vliegtuigen de grootste NAVO-training sinds jaren. SNMG2 opereert tijdens deze oefening zij aan zij met SNMG1, het andere vlootverband van de NAVO.

Lopende operaties buitenland:

 • Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met aan boord Nederlandse bemanningsleden, helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
 • Analisten van 306 Squadron op Vliegbasis Leeuwarden onderzochten beelden uit het Midden-Oosten. Deze zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. De eenheid maakt met de informatie inlichtingenrapporten voor de strijd tegen ISIS.
 • Nederland neemt met ongeveer 160 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support in Afghanistan. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel verstevigen ze de Afghaanse politie en het leger. Een Nederlands chirurgisch team werkt in Mazar-e-Sharif.
 • Nederlandse trainers ondersteunen het Speciale Operaties Trainings Centrum in de omgeving van Bagdad. Bij Erbil geven Nederlanders in samenwerking met partnerlanden trainingen, onder meer in leiderschap en het beveiligen van grote gebieden. Defensie levert ook een chirurgisch team voor het Amerikaanse Role 2-hospitaal. Hier werken de Nederlanders nauw samen met Deense en Britse medici.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die het vredesproces bewaken. Ze doen mee aan UNIFIL, UNDOF, UNTSO en USSC.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments (VPD) beschermen in de Golf van Aden Nederlandse koopvaardijschepen tegen piraterij. Er is 1 VPD actief geweest in de regio. Daarnaast wordt regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig voor een nacht opgevangen.
 • Nederlandse militairen helpen mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Dat doen ze voor de United Nations Mission in South Sudan (UNMISS). Daarnaast richt de missie zich op het monitoren en onderzoeken van mensenrechtenschendingen, schept voorwaarden voor humanitaire hulpverlening en helpt de wapenstilstand te handhaven.
 • Voor het Africa Contingency Operations Training and Assistance (Acota)-programma verzorgen Nederlandse militairen opleidingen in Burkina Faso en Oeganda.
 • Zr.Ms. Friesland voert drugsbestrijdingsoperaties uit in het Caribisch gebied. Hierbij werkt de bemanning samen met militairen en kustwachters van verschillende nationaliteiten.

Operaties/acties binnenland:

 • Het Russische fregat Neustrashimy passeerde de Nederlandse Economische Zone. Zr.Ms. Groningen begeleidde het schip.
 • De luchtmacht bewaakt tot begin 2019 met 2 F-16’s het luchtruim boven België, Nederland en Luxemburg.
 • De marine, land- en luchtmacht helpen de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie maakte 63 explosieven, grotendeels uit de Tweede Wereldoorlog, onschadelijk.
 • Defensie leverde bijstand bij het bewaken en beveiligen van de gevangenis op Sint Maarten.
 • Het Korps Marine Brandweer in Den Helder rukte uit om de civiele brandweer en hulpdiensten te ondersteunen bij een verkeersongeval.