Luchtmobielers ‘vallen’ Duitsland binnen

De airborne eenheid van de 11 Luchtmobiele Brigade heeft gisteren een bijzondere para-inzet uitgevoerd in het Duitse Berge-Hohne. Aan boord van een C-130 transportvliegtuig vlogen de parachutisten ‘combat-loaded’, met munitie en wapens, de grens over. Dit maakte het mogelijk om direct na hun landing een actie te doen op de nabijgelegen schietbaan. Iets wat nog niet eerder op deze manier is gedaan door Nederlandse militairen.

Net gelande parachutist in een veld.

Een parachutist is ‘combat-loaded’, met munitie en wapens, geland in een weiland in de buurt van de schietbaan.

De vlucht, sprong en aansluitende schietactie hadden veel voeten in de aarde. Om met munitie de grens over te vliegen is nog niet zo simpel. Bataljonscommandant luitenant-kolonel Marcel de Beus vertelt dat er een jaar aan voorbereiding en papierwerk aan voorafging.

Gevaarlijke goederen

De Beus: “Dit was voor iedereen nieuw en daarom extra spannend. Dat kon je goed aan de gezichten van de mannen zien.” Sergeant-majoor Martijn beaamde dat. Als projectofficier zorgde hij in het voortraject dat alle randvoorwaarden klopten. “Munitie valt onder gevaarlijke goederen en mag niet zomaar de grens over. Zeker niet op deze manier met direct aansluitend een schietactie”, aldus de sergeant-majoor heli operatiën die zelf als 1e uit de Hercules sprong.

Liggende militair met machinegeweer.

Na de landing is snel de parachute opvouwen, rugzak in orde gemaakt, wapen doorgeladen om direct door te gaan naar de schietbaan.

Blauwdruk

De Beus is vooral te spreken over de gezamenlijke inspanning van de land- en luchtmacht en prijst de inzet van onder meer het 336 squadron en de Defensie Para School. “Door dit samen aan te lopen en uit te voeren hebben we een belangrijke stap kunnen maken voor onze operationele inzet. Er is nu een blauwdruk zodat we dit kunnen doen als het er echt om gaat.”

De 11 Luchtmobiele Brigade is een snelle inzetbare lichte infanterie gevechtseenheid. De inzet van parachutisten, bijvoorbeeld door middel van air drop en air landing, is 1 van de inzetvormen. Voor zowel de Luchtmobiele Brigade als voor de luchtmacht is dit goed om in de praktijk te brengen. Zo kan de krijgsmacht snel en adequaat reageren mocht dat nodig zijn.