Weekoverzicht Defensieoperaties

Nederlandse militairen in Afghanistan hielpen adviseurs voor de Afghaanse leger- en politieleiding tijdens de parlementsverkiezingen. Dat deden zij met Hongaarse en Kroatische militairen. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 17 tot 24 oktober 2018.

Militairen in ops-room.
Nederlandse militairen in de ops-room in Mazar-e-Sharif.

Nederland neemt met ongeveer 160 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support in Afghanistan. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel verstevigen ze de Afghaanse politie en het leger. Een Nederlands chirurgisch team werkt in Mazar-e-Sharif.

Midden-Oosten

In de strijd tegen terreurorganisatie ISIS ondersteunden Nederlandse F-16’s grondtroepen tijdens 9 missies. Bij 6 zijn wapens ingezet tegen ISIS-strijders en voertuigen. Dat gebeurde in de provincie Deir al Zour, in de omgeving van Abu Kamal.

Schietende pantserhouwitsers.
Het Fire Support Team van de Nederlandse eenheid in Litouwen trainde multinationaal met de fire support teams uit andere landen.

Litouwen

Het Fire Support Team van de Nederlandse eenheid in Litouwen trainde multinationaal met de fire support teams uit België, Duitsland, Litouwen, Noorwegen en Tsjechië en de 4 Duitse Pantserhouwitsers.

Studenten uit heel Litouwen kwamen op bezoek, maakten kennis met de multinationale battlegroup en deelden hun ideeën over hoe NATO en eFP meer zichtbaar kunnen worden in Litouwen.

Nederland levert met meer dan 220 militairen een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. De NAVO-aanwezigheid in Litouwen onderstreept de solidariteit met de Baltische staten en Polen.

Malinese mannen met Nederlandse militair.
De Long Range Recce Patrol Task Group voerde verschillende Street Level Engagement-operaties uit.

Minusma

De Long Range Recce Patrol Task Group (LRRPTG) voerde verschillende Street Level Engagement-operaties (SLE) uit. Hierbij praten de militairen vooral met de bevolking. De Nederlanders bezochten onder meer een ziekenhuis en een markt. Bijzonder was dat er gebruik kon worden gemaakt van een goed beluisterd, lokaal radiostation om boodschappen uit te zenden.

Doordat er een Forward Refueling Point (FRP) was ingericht, kon de LRRPTG zuidelijker van Gao dan gebruikelijk een SLE uitvoeren. Bevoorrading met brandstof aan de Canadese Chinook en Griffin helikopters was dankzij de inzet van een van de subeenheden van de LRRPTG in de hand.

Lopende operaties buitenland:

 • Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met aan boord Nederlandse bemanningsleden, helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
 • Analisten van 306 Squadron op Vliegbasis Leeuwarden onderzochten beelden uit het Midden-Oosten. Deze zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. De eenheid maakt met de informatie inlichtingenrapporten voor de strijd tegen ISIS.
 • Nederlandse trainers ondersteunen het Speciale Operaties Trainings Centrum in de omgeving van Bagdad. Defensie levert ook een chirurgisch team voor het Amerikaanse Role 2-hospitaal. Hier werken de Nederlanders nauw samen met Deense en Britse medici.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die het vredesproces bewaken. Ze doen mee aan UNIFIL, UNDOF, UNTSO en USSC.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments (VPD) beschermen in de Golf van Aden Nederlandse koopvaardijschepen tegen piraterij. Er is 1 VPD actief in de regio. Daarnaast wordt regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig voor een nacht opgevangen.
 • Nederlandse militairen helpen mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Dat doen ze voor de United Nations Mission in South Sudan (UNMISS). Daarnaast richt de missie zich op het monitoren en onderzoeken van mensenrechtenschendingen, schept voorwaarden voor humanitaire hulpverlening en helpt de wapenstilstand te handhaven.
 • Voor het Africa Contingency Operations Training and Assistance (Acota)-programma verzorgen Nederlandse militairen opleidingen in Burkina Faso en Oeganda.
 • Zr.Ms. Friesland voert drugsbestrijdingsoperaties uit in het Caribisch gebied. Hierbij werkt de bemanning samen met militairen en kustwachters van verschillende nationaliteiten.
 • De Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2) levert een bijdrage aan de NAVO-oefening Trident Juncture.

Operaties/acties binnenland:

 • De luchtmacht bewaakt tot begin 2019 met 2 F-16’s het luchtruim boven België, Nederland en Luxemburg.
 • De marine, land- en luchtmacht helpen de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie maakte 71 explosieven onschadelijk. Die waren grotendeels uit de Tweede Wereldoorlog.
 • Defensie maakte het, op verzoek van de burgemeester van Amersfoort, mogelijk dat de Amersfoortse brandweer metingen kon doen bij een in scene gezette containerbrand. Daardoor kan de brandweer beleid ontwikkelen voor vreugdevuren die tijdens de jaarwisseling schade aan wegdek en/ of omgeving veroorzaken.
 • Defensie ondersteunde de autoriteiten op Sint Maarten bij de bewaking van de buitenring van de Point Blanche-gevangenis. Zo moet worden voorkomen dat er drugs en/of goederen over de buitenmuur worden gegooid. De Defensiehulp duurt tot autoriteiten de bewaking van de buitenring hebben gemoderniseerd met nieuwe beveiligingssystemen.