Invictus Games: gaan voor eigen doelen (video)

Alsof ze een wereldrecord bankdrukken had gehaald. Zo stapte Alina Zoet vandaag de arena uit van de Invictus Games op het Olympisch Park in Sydney. Iedereen kwam de oud-landmachtmilitair complimenteren met haar prestatie, die niet naar het erepodium leidde.

Alina Zoet schreeuwt het uit van vreugde als haar 3e poging slaagt.
Alina Zoet schreeuwt het uit van vreugde als haar 3e poging slaagt.

“Het gaat hier niet om winnen van prijzen, maar om de overwinning op jezelf. Dat is de sfeer van deze spelen en daar zetten we als team vol op in”, vindt chef de mission luitenant-kolonel Marcel Spaans.

Halverwege de 4e editie van de Invictus Games, ligt de Nederlandse ploeg wat dat betreft goed op koers.

Alina Zoet bedankt geëmotioneerd het publiek voor de steun.
Alina Zoet bedankt geëmotioneerd het publiek voor de steun.

“Meedoen aan deze spelen voor lichamelijk en mentaal gewonde militairen motiveert me om nog meer stappen te maken”, zegt wachtmeester 1 (marechaussee) Wouter Bakker. In zijn geval is dat gezien zijn letsel, een verbrijzelde enkel na een dienstongeval, niet alleen letterlijk te nemen. “Je weet echt niet wat je meemaakt hier. Het gaat erom de doelen te halen die je jezelf stelt. Dan ben je zoals ik tevreden met de 32e plek bij het wielrennen.”

Stephanie Verhoef (zilver) en Edwin de Wolf (brons) tonen trots hun medailles bij het wielrennen.
Stephanie Verhoef (zilver) en Edwin de Wolf (brons) tonen trots hun medailles bij het wielrennen.

Grote vreugde

Edwin de Wolf sluit deze Invictus Games een periode van zijn leven af. 24 jaar geleden verloor hij zijn linkerbeen toen hij in Bosnie op een mijn stapte. “Ik ben 48, dus ik leef nu even lang zonder als met die handicap.” Tot zijn grote vreugde reikte zijn toenmalige compagniescommandant, kolonel Ludy de Vos, hem de bronzen medaille voor de tijdrit uit in Sydney. Ook bij de wegwedstrijd werd De Wolf derde.

Stephanie Verhoef kan haar prijzenkast ook gaan aanpassen. Na goud in Londen en zilver in Toronto was er nogmaals een tweede plek voor haar bij de tijdrit.

Eerste prestaties Invictus Games 2018

Eerste prestaties op de Invictus Games 2018 in Australië. De spelen duren tot 27 oktober.

De Nederlandse boot (6) behaalde brons in Sydney Harbour.
De Nederlandse boot (6) behaalde brons in Sydney Harbour.

Doel gehaald

Bijzonder was ook de bronzen plak voor de zeilers (Marc van de Kuilen, Luuk Veltink, Edwin Vermetten en Jeroen Lunsingh) op het water bij het iconische Opera House en Harbour Bridge. Niet op het water, maar indoorroeien verraste Luuk Veltink zichzelf nogmaals met een zilveren medaille in de 4-minutenrace. “Ik heb hier weer een doel gehaald en dat smaakt naar meer in de toekomst. Ik wil me nu op het water zien te kwalificeren voor de Paralympics”, aldus de Zwollenaar. Succes was er eveneens voor alle Nederlandse tennissers. Jelle van der Steen en Ronald van Dort versloegen in de finale van het rolstoeltennis de Nederlands-Britse combinatie Edwin Vermetten en Paul Guest.

De komende dagen blijft het druk voor de Nederlandse sporters. Vanavond zijn de finales zwemmen, morgen boogschieten en atletiek en vrijdag volgt het rolstoelbasketbal. Zaterdag is de afsluiting van de Invictus Games. In mei 2020 is Den Haag gastheer van de vijfde Invictus Games.