Megaverplaatsing naar Noorwegen bijna klaar

De verplaatsing van honderden militaire voertuigen naar Noorwegen is zo goed als afgerond. Een Deens schip zette gisteren de laatste Nederlandse voertuigen af in Frederikstad. Marineschepen verzamelden zich afgelopen weekend al in Trondheim. Het militaire materieel wordt ingezet voor de NAVO-oefening Trident Juncture.

Leopard 2-bergingstanks rijden van schip af.
Leopard 2-bergingstanks rijden schip af in Noorse Frederikstad.

Internationaal team

Eenmaal aangemeerd verlaten de voertuigen, al snel zo'n 280 stuks, 'smiddags het laadruim. Ze komen uit Luxemburg, Tsjechië en voor het merendeel uit Nederland. Daarnaast takelen Duitse militairen 55 Nederlandse containers van boord. Een Noorse collega controleert of alle items vrij zijn van dierziektes.

Noorse militair ontsmet container na lossen schip.
Noorse militair ontsmet container in de haven van Frederikstad. Nederlandse Amaroks van de marechaussee worden ook ontsmet.

Het schip ARK GERMANIA voer maandagmiddag de haven binnen. “Het had enige vertraging door de sterke wind”, vertelt adjudant Ron Bakker van de Defensie Verkeers- en Vervoersorganisatie en de leiding heeft over de losoperatie. Samen met 2 collega’s van het movement control team (movcon) draait hij de procedures van 2 dagen eerder in omgekeerde volgorde af. Toen stonden ze het schip te laden in de Eemshaven.

Voertuigen naar oefengebied

Bakker: “Om 19.00 uur was alles van boord. De containers gingen vannacht al door naar de eindlocaties, en op dit moment rijdt een aantal voertuigen het oefengebied in. De rups- en verkenningsvoertuigen volgen morgen. Daarmee is het grootste transport vanuit Nederland voor deze oefening klaar.”

Zr.Ms. De Ruyter samen met andere marineschepen in de haven van Trondheim.
Zr.Ms. De Ruyter samen met andere marineschepen in de haven van Trondheim.

Marine vanuit Trondheim

De marine houdt haar voertuigen nog een paar dagen aan boord van Zr.Ms. Johan de Witt. Daarna mogen de amfibische landingsvaartuigen en -rupsvoertuigen vanaf zee het strand op. De marineschepen zetten na een weekend in Trondheim koers naar de wateren van Midden-Noorwegen. Voor Nederland zijn dat naast de Johan de Witt: Zr.Ms. Karel Doorman, Zr.Ms. De Ruyter en Zr.Ms. Makkum.

Klaar voor het gevecht

“We zijn grootschalige internationale verplaatsingen met z’n allen aardig verleerd”, vertelt majoor Erik die als spin in het web zit van de hele verplaatsing vanuit Nederland. Met Trident Juncture groeit die kennis op logistiek gebied weer. Het is dan ook een van de oefendoelen tijdens deze grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog. En het lukt Nederland. De eenheden, voertuigen en tonnen aan materiaal staan 25 oktober klaar. Klaar om Noorwegen te verdedigen.